Stelian Ion, despre majorarea pedepselor pentru reducerea fenomenului infracțional: „Este mai degrabă o problemă de SISTEM. Vom reevalua Codul penal”

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a avut joi declarații de presă la sediul Ministerului și, printre altele, a vorbit despre majorarea pedepselor pentru infracțiunile de drept comun. Stelian Ion a arătat că această măsură este preferată de politicieni, fiind una la îndemână, însă el consideră că, de cele mai multe ori, nu pedepsele sunt cauza pentru nestăpânirea fenomenului infracțional, ci ineficiența organelor judiciare.

„Chestiunea cu majorarea pedepselor este cea mai facilă măsură la care apelează de regulă politicienii. Acolo unde este necesară majorarea pedepselor, se pot lua astfel de măsuri, dar de cele mai multe ori nu pedepsele au fost cauza principală pentru care nu am stăpânit fenomenul infracțional, ci modul în care se aplică legea și ineficiența organelor judiciare. Limitele de pedepse, de obicei, sunt generoase, oferă judecătorului posibilitatea de individualizare, spre minim – spre maxim, însă problema principală e de eficiență. Dacă nu identifici foarte rapid persoanele care au săvârșit infracțiuni, dacă procesele durează foarte mult, dacă se prescrie unele fapte după ani de zile, atunci avem o mare problemă de sistem, nu de mărire a pedepselor. E o întreagă teorie referitoare la mărirea pedepselor, simt că în perioada următoare vom discuta aceste aspecte, pentru că vom face o evaluare a Codului penal și de procedură penală. Există obligația de punere în acord a acestor Coduri cu deciziile CCR și directivele europene. Am primit stadiul actual al acestei evaluări, nu pornim de la zero, în fosta legislatură au fost discuții în Parlament și am participat direct și vom discuta și despre posibilitatea unor schimbări a limitelor pedepsei, dar eu cred că problema e de sistem”, a spus Stelian Ion.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *