Stelian Ion, despre dosarul 10 august, după solicitarea președintelui Iohannis: „NU pot să intervin! Analizez să solicit intervenția Inspecției Judiciare”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat vineri, după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul 10 august să fie clasat că potrivit legii, un ministru al Justiției nu poate interveni în dosare aflate în curs de soluționare și tot ce rămâne de făcut în acest caz este ca oamenii să aibă răbdare până la primirea unor răspunsuri privind motivarea clasării acestui dosar. Ministrul Justiției Stelian Ion a declarat vineri, într-o conferință de presă, cu privire la dosarul 10 August, că el nu poate interveni în acest dosar. „Ar fi foarte grav să se întâmple așa”, a precizat Stelian Ion, care a anunțat ce poate face în calitate de ministru, și anume sesizarea Inspecției Judiciare.

Este foarte important să aşteptăm motivarea încheierii de la Tribunalului Bucureşti. Solicitarea mea pentru toată lumea, pentru public, pentru cei care au formulat aceste plângeri, este să avem răbdare, să vedem motivarea, din care vor decurge multe răspunsuri. A fost un eveniment nefericit, care a stârnit multă emoţie şi încă, după atâta timp, au trecut deja ani de la acel eveniment, şi încă stârneşte emoţie. Oamenii asteaptă răspunsuri şi ele trebuie să vină de la cei care trebuie să dea răspunsurile”, a declarat Stelian Ion, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Justiției, care a mai subliniat faptul că lumea nu trebuie să aibă așteptări ca ministerul Justiției să facă lumină în acest caz astăzi.

Ministrul Justiției mai poate formula sesizări de la Inspecția Judiciară. Voi analiza dacă e cazul să formulez o asemenea sesizare, după ce vom primi motivarea în Dosarul 10 august. E important să vedem dacă, după anumite soluții date în dosare, subit s-a ieșit la pensie. În aceste situații, Inspecția Judiciară nu mai poate acționa. (…) Nu putem acționa mereu reactiv, încercând să reparăm. Trebuie să avem soluții de ansamblu. Avem o ocazie importantă să rezolvăm chestiuni sistemice și nu să improvizăm pe ici-colo. Avantajul meu e că nu am visat niciodată să fiu ministru, nu datorez nimănui, de aceea când voi avea datele complete și mi se va releva că în zona de anchetă penală au existat probleme legate de abateri disciplinare nu voi ezita să sesizez Inspecția Judiciară. E un atribut al ministrului”, a spus Stelian Ion.

Totodată, Stelian Ion a afirmat faptul că dosarul 10 august nu s-a încheiat aici și ordonanța de clasare încă se află pe rolul instanțelor de judecată:

Cert este că nu s-a pus punct acestui dosar. Din acea cercetare s-a disjuns o parte către Secţia parchetelor militare. Va trebui să continue ancheta în principal cu privire la acţiunile jandarmilor. Mai există în dosar şi aspecte referitoare la alte persoane civile care deţineau funcţii. Nici cu privire la ele nu există o decizie finală. Ordonanţa de clasare face încă obiectul unui dosar aflat pe rolul instanţelor de judecată. Teoretic, este posibil orice„, a declarat ministrul Justiției.

În ceea ce privește atribuțiile ministrului Justiției în astfel de cazuri, Stelian Ion a declarat că potrivit legii, un ministru al Justiției nu poate interveni în dosare aflate în curs de soluționare.

Dacă există vreo așteptare din partea cuiva în care ministrul Justiției să intervină, le spun clar că acest lucru nu se poate. Și asta este foarte bine, pentru că altfel am avea o întoarcere în niște vremuri pe care nu ni le amintim cu plăcere”, a mai adăugat ministrul.

Stelian Ion, a afirmat, de asemenea, că nu poate considera în niciun caz că preşedintele Klaus Iohannis este responsabil în vreun fel de ce s-a întâmplat cu dosarul 10 august, legat de protestele din 2018.

În niciun caz nu pot considera că preşedintele Klaus Iohannis este responsabil în vreun fel de ce s-a întâmplat cu dosarul 10 august – nici direct, nici indirect. Este foarte important să vedem că sunt oameni politici care îşi doresc să se întâmple lucruri în zona justiţiei. Oamenii politici au o susţinere din partea electoratului şi reprezintă societatea şi trag semnale de alarmă. Este important să ne ascultăm unii pe alţi şi sistemul judiciar să asculte societatea civilă, să asculte şi oamenii politici până la urmă, în sensul în care sunt semnale de îngrijorare, dar şi invers„, a declarat ministrul Justiției.

Referitor la tema închiderii dosarului DIICOT privind evenimentele violente din 10 august 2018, Stelian Ion a precizat că între atribuțiile acestuia nu se numără intervenții directe în dosare, de nicio natură, dar că a tras un semnal de alarmă în Consiliul Superior al Magistraturii privind lămurirea opiniei publice de către sistemul judiciar.

El a adăugat că are o relaţie instituţională „foarte corectă” cu preşedintele Iohannis:

Cu privire la domnul preşedinte, am o relaţie instituţională foarte bună, foarte corectă. Am apreciat întotdeauna linia pe care a mers în aceşti ani şi având o instituţie prezidenţială puternică, am reuşit să ne menţinem pe linia de plutire. Restul discuţiilor, chestiuni de nuanţă, de interpretări nu cred că îşi au rostul acum. Suntem de aceaşi parte şi vrem să meargă lucrurile bine în această ţară„, a mai adăugat acesta.

Stelian Ion a precizat totodată că dacă va considera că o anumită persoană este responsabilă pentru dosarul 10 august sau pentru anumite chestiuni care nu au funcţionat bine, va transmite acest lucru către instituţiile care au competenţă pe acest domeniu. De asemenea, ministrul Justiției consideră că este „prematur” ca CEDO să intervină în soluționarea dosarului 10 august.

Eu văd acum că există remedii și că la acest moment mi se pare prematur să vorbim de CEDO. Îmi doresc să avem lumină în dosar aici, în România, și nu la CEDO. De prea multe ori am primit condamnări”, a susținut Stelian Ion.

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut joi ministrului Justiției să explice public cum s-a ajuns ca dosarul 10 august să fie clasat. Președintele spune că a cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluții pentru ca adevărul să fie găsit și responsabilii să răspundă. Consiliul Superior al Magistraturii a respins joi solicitarea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, de a lua în discuţie în şedinţa plenului apărarea independenţei sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în Dosarul 10 august.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.