Stelian Ion, criticat pentru că vrea să crească vârsta de pensionare pentru magistrați. „Este o ipocrizie politică și socială maximă să vorbim numai de asta”

Ministrul Justiţiei Stelian Ion a declarat joi că ministerul va propune creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, astfel încât aceştia să nu mai poată ieşi la pensie la 48 de ani.

Există multe cereri de pensionare care pe mine mă îngrijorează. De asemenea, pe viitor este foarte clar faptul că vom face o discuţie şi vom propune creşterea vârstei de pensionare astfel încât un magistrat să nu mai poată ieşi la pensie la 48 de ani. Cu tot respectul, cred că abia de la această vârstă magistraţii sunt în toată puterea, au experienţă deplină şi pot da cel mai mult justiţiei”, a afirmat ministrul.

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună afirmă că problema vârstei de pensionare „trebuie rezolvată în bloc, pentru toate profesiile unde există derogări, nu pe bucăţele”, iar despre anunţul ministrului Justiţiei Stelian Ion, cu privire la vârsta de pensionare a magistraţilor a afirmat că este „o ipocrizie politică şi socială maximă”. Prună afirmă că, de exemplu, din Ministerul de Interne, se poate ieşi la pensie la 39 de ani. Ministrul Justiţiei Stelian Ion a declarat joi că ministerul va propune creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, astfel încât aceştia să nu mai poată ieşi la pensie la 48 de ani.

Despre pensiile speciale şi vârstă de pensionare, aş avea de spus întâi că este o ipocrizie politică şi socială maximă să vorbim numai de magistratură. Reamintesc că în vreme ce din magistratură se poate ieşi la 48 de ani în cazul cel mai fericit, la Interne se poate ieşi la 39 de ani. Chestiunea vârstei de pensionare trebuie rezolvată în bloc, pentru toate profesiile unde există derogări, nu pe bucăţele”, a transmis, joi, fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună.

Aceasta afirmă că, în magistratură, pensionarea trebuie să fie permisă exclusiv pentru anii de muncă din sistemul judiciar.

Adică 25 de ani vechime că judecător sau procuror – nu în avocatură, nu în diplomaţie, nu la învârtit hărţii prin CSM în funcţii care nu necesită mai mult decât un bacalaureat luat pe bune. Dacă anii din avocatură continuă să fie consideraţi vechime în magistratură, vom avea în continuare magistraţi deveniţi avocaţi şi reîntorşi în magistratură exact cât să iasă la pensie de acolo şi să ia pensia specială. Bun simt nu există – de la avocaţi trecuţi vreo câteva luni pe la ICCJ înainte de pensionarea din magistratură, la avocaţi reîntorşi la parchete de pe lângă judecătorii am văzut totul. Şi este un afront pentru magistratul de carieră”, a mai scris Prună.

Potrivit acesteia, dacă avocatură rămâne vechime calculată în magistratură se pune şi întrebarea unei contribuţii în parte de la casă de pensii a avocaţilor.

Este profund imoral că un avocat a cărui vechime contează că vechime în magistratură să ia pentru anii de avocatură două pensii cum ar veni. Altfel chestiunea pensionarilor din magistratură rămâne marea provocare pentru 2021. Cuplată cu chestiunea nerezolvată a absolvenţilor de INM. Nu putem aştepta minuni acum de la niciun guvern. Trebuie să nu uităm cine a produs acest haos în timpul guvernării PSD (unul Toader şi cu altul Iordache) şi nici cine a stat frumos în mandat şi nu a făcut mare lucru în ultimul an. Că aşa e cu mandatul de la Justiţie, dacă faci, atragi critici, dacă stai se numeşte că eşti un ministru foarte bun”, a mai scris Raluca Prună.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.