Stelian Ion, aviz NEGATIV la audierile parlamentarilor juriști

Candidatul propus pentru funcția de ministru al Justiției, Stelian Ion, a primit marți, după audierea sa în comisiile parlamentare, aviz negativ. Avizul este consultativ, astfel că premierul propus nu este obligat să schimbe miniștrii care nu au obținut undă verde în comisiile de specialitate.

Acesta a declarat în cadrul audierii că este necesară desfiinţarea Secţiei Speciale din Justiţie, pentru că este „moartă”.

Ion Stelian a vorbit despre desfiinţarea Secţiei Speciale. „Pot fi avute în vedere mai multe amendamente, dar ideea principală este de a respecta competenţa parchetelor”, a spus el. „Vă spun un lucru, secţia specială e moartă, nu poşţi sta cu mortul în casă, şi să nu îl duci unde trebuie”, a comentat Stelian Ion, la întrebarea unui parlamentar de la PSD.

Fostul ministru al Justiţiei a menţionat că este importantă reforma inspecţiei judiciare. „Nu putem spera la o justiţie independentă, puternică, care să nu fie deloc legată de factorul politic, în cadrul căreia să acţiuneze nişte anticorpi eficienţi, Inspecţia Judiciară trebuie să genereze aceşti anticorpi prin care sistemul de justiţie să îşi corecteze greşelile.”, a arătat el.

Ministrul de Justiţie propus a mai arătat că legile justiţiei reprezintă o miză foarte mare pentru România. „Avem ca deziderat imediat şi ridicarea MCV, ne dorim acest lucru, să ajungem la situaţia în care vom fi monitorizaţi doar prin statul de drept şi nu prin MCV. Am speranţa că în Parlament vom găsi acest echilibru”, a spus el.

Stelian Ion a mai afirmat că, de la debutul mandatului său, a fost aprobat planul de rezilienţă şi redresare, iar prin PNRR justiţia va beneficia de sume mari de bani, fiind o miză pentru construcţia de sedii noi. Despre DNA-ul pădurilor, el a spus că se doreşte o reformulă, până la sfârşitul anului, pentru ca infracţiunile grave de mediu să fie anchetate de procurorii DNA. Ministrul propus a fost întrebat de senatoarea PNL Iulia Scântei desprea avizul pentru Proiectul „Anghel Saligny”, care a dus la declanşarea crizei politice. „Criza guvermamentală a fost generată, îmi pare rău să o spun, de revocarea intempestivă şi nejustificată a mea de către premierul Florin Cîţu”, a afirmat el.

Votul de învestitură pentru Guvernul monocolor USR condus de Dacian Cioloș se va acorda, miercuri, în Parlament, începând cu ora 10.00. Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.