Stelian Ion avertizează instanțele din țară: „REDUCEȚI CHELTUIELILE sau NU o să mai fie bani de salarii!”

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a trimis adrese magistraților din mai multe instanţe din ţară avertizând că s-au efectuat cheltuieli prea mari până în luna martie (a patra din ultima vreme), iar dacă nu se vor face economii, există riscul ca instanţele să rămână fără bani, iar salariile restante să nu fie plătite. De asemenea, ministrul le-a solicitat șefilor de instanțe date despre „numărul de personal și elemente salariale aflate în plată la acest moment (cu excepția indemnizației pentru titlul de doctor) pentru angajații din categoria judecătorilor, personalului auxiliar de specialitate, personalului conex din cadrul instanțelor judecătorești, pe categorii de instanțe: judecătorie, tribunal, curte de apel”.

Chiar în ziua de Paște, ministrul Stelian Ion i-a atenționat pe judecători că deja au cheltuit 25% din creditele bugetare până în martie 2021 şi că instanţele riscă să rămână fără bani în acest an. Stelian Ion susţine că nu sunt bani pentru plata salariilor restante şi le cere magistraţilor să facă economii în plus de 10%. Dacă angajează şi folosesc bani publici în alte scopuri decât au fost aprobaţi, ministrul susţine că vor fi traşi la răspundere cei vinovaţi, potrivit legii. De asemenea, ministrul mai arată că se vor reanaliza şi revizui toate sporurile şi salariile.

O primă adresă a fost trimisă pe 21 aprilie 2021 de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, judecătorilor Curţilor de Apel şi Tribunalelor din România, arată că, potrivit Ministerului de Finanţe, „din analiza datelor operative, prin execuţia bugetului de stat, la nivelul lunii martie 2021 se înregistrează un grad de utilizare a creditelor bugetare aprobate la titlul „Cheltuieli de personal”, de peste 25%, iar menţinerea acestui ritm poate genera riscul ca fondurile aprobate în buget să fie insuficiente în raport cu necesităţile de finanţare”.

Potrivit adreselor ministrului Stelian Ion, toate salariile şi sporurile vor fi reanalizate şi revizuite potrivit Memorandumului aprobat de Guvernul Florin Cîţu pe 15 aprilie 2021, privind „stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”. Memorandumul arată că sporurile vor fi plafonate la 20% din salariul de bază şi se va acorda un spor de performanţă lunar bugetarilor care au avut rezultate deosebite.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.