Stelian Ion, atacuri ÎN RAFALĂ împotriva PNL: „Nu USR a racolat parlamentari PSD! Să o aducă și pe Firea, că s-a bătut cu Dragnea! S-a trecut o LINIE ROȘIE!”

Colaborarea dintre USR și PNL devine tot mai dificilă de la o zi la alta. Joi, însă, nervii au răbufnit ca niciodată. După deciziile conducerii PNL de la întrunirea de miercuri seară de la Vila Lac 2, coordonată de Klaus Iohannis, USR-iștii se simt tot mai abandonați și trădați de liberali.

CITEȘTE ȘI:

Tensiunile au escaladat joi dimineață, când președintele PNL, Ludovic Orban, a spus că este mâhnit de criticile USR la adresa liberalilor și la adresa șefului statului și că USR a ajuns ca PSD!

Între USR și PNL aproape că nu mai există numitor comun și nici o fărâmă de încredere reciprocă: ambele tabere se privesc cu suspiciune, fie că vorbim de alegerile anticipate, de alegerea primarilor în două tururi, de alegerile locale, de numirea procurorilor șefi, USR-iștii și liberalii sunt tot mai mult la cuțite.

Deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, a avut joi o conferință de presă în cadrul căreia a atins toate aceste subiecte, dar și cele arzătoare de pe agenda politică.

„Oamenii așteaptă o deblocare a situației și așteaptă de la politicieni să vorbească despre problemele lor și nu despre problemele de majoritate din Parlamentul României. Ori, până nu avem alegeri, nu o să se vorbească decât în chip populist despre problemele oamenilor”, a spus Stelian Ion.

„Eu cred că putem colabora, dacă se dorește și de cealaltă parte!”

Pe fondul discuțiilor privind presupusa candidatură a primarului Iașului, Mihai Chirica, din partea PNL, la un nou mandat, Stelian Ion a luat foc pe reacția liberalilor, în special a președintelui Ludovic Orban. Liderul liberalilor a arătat, joi, faptul că Mihai Chirica „nu mai are legătură cu PSD de trei ani de zile”, de când a devenit „opozantul lui Dragnea și a social-democraților”.

Cred că nu putem fi acuzați de blat cu PSD. Faptul că am votat pentru sau împotriva unor nominalizări de miniștri nu poate conduce la această concluzie. Dimpotrivă! Toate criticile noastre au fost argumentate, nu au fost critici fără nici o bază și, până la urmă, nu USR a primit în rândurile sale parlamentari din PSD, nu USR racolează primari din PSD – pe modelul de la Iași, ar însemna să ne așteptăm și la Gabriela Firea, care și ea a fost o oponentă a lui Liviu Dragnea! Cel puțin aparent! Să fie racolată în PNL! Eu cred că trebuie să înceteze aceste aluzii. Dacă o colaborare normală între PNL și USR este condiționată de faptul că noi ar trebui să întoarcem privirile în altă parte și să nu vedem greșelile care se fac, le dau o veste destul de proastă colegilor, lucrul ăsta nu se va întâmpla! Eu cred că putem colabora, dacă se dorește și de cealaltă parte”, a declarat Stelian Ion.

„Am luptat degeaba în comisia Iordache…”

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, numirile în fruntea PÎCCJ şi DIICOT, în ciuda avizelor negative date de CSM şi a recomandărilor MCV de a se ţine cont de avizele CSM. Gabriela Scutea a fost numită în funcția de procuror general, Crin Bologa, în funcția de procuror-șef al DNA, iar Giorgiana Hosu, în funcția de procuror-șef al DIICOT. Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ pentru Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu. Este încă o veste dezamăgitoare pentru USR, care consideră că liberalii au abandonat lupta pentru independența justiției, având abordări similare cu guvernările PSD, de subordonare a Justiției.

CITEȘTE ȘI:

Președintele USR, Dan Barna, a cerut explicații oficiale de la Iohannis, iar Stelian Ion a arătat în cadrul conferinței că lupta sa în comisia juridică condusă de Florin Iordache a fost… inutilă:

„Numirile făcute de președinte, astăzi, încalcă în mod flagrant recomandările Comisiei Europene din cadrul MCV și reprezintă o gravă greșeală! Am solicitat ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să oprească această procedură. Lucrurile s-au agravat în momentul în care ce am spus noi s-a confirmat, iar MCV a dat avize negative! (…) Procedura ar fi trebuit oprită sau domnul președinte ar fi trebuit să respingă propunerile! Tot vorbim despre încercarea politicienilor de a pune sub jug justiția, de a-și numi procurori în funcții de rang înalt și lucrul ăsta s-a perpetuat de mult timp. Trebuie să ieșim din acest cerc vicios și să adoptăm o procedură corectă. Nu doar noi am spus. A venit și Comisia Europeană și a trasat o linie roșie peste care să nu se treacă, linia roșie fiind aceea că avizele negative să fie respectate. Iată că nu se respectă, ceea ce înseamnă că toată bătălia noastră pe justiție, pe independența ei din ultimii ani, a fost degeaba! Eu, personal, simt că m-am luptat degeaba în comisia Iordache și în toate acele ședințe de plen, pentru că ajungem în aceeași situație: politicienii se încăpățânează să numească procurorii de rang înalt, să desconsidere CSM, rapoartele MCV, recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO. Dacă nu ieșim din acest film, o să continuăm cu problemele justiției, nu o să încheiem acest capitol așa cum ne dorim și o să ne amintim de 20 februarie 2020 ca de o zi nu tocmai fericită! PNL și Klaus Iohannis au criticat momentele în care Tudorel Toader insista cu propunerile de numire a doamnei Adina Florea în ciuda avizelor negative ale CSM! Acum… cum am putea înțelege această atitudine de nerespectare a avizelor? Mi se pare că s-a trecut o linie roșie!”, a mai declarat Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *