Stelian Ion așteaptă bilanțul DNA: „Este foarte important să NU avem foarte multe achitări. Ar fi PĂCAT să NU folosim interceptările serviciilor în procesele penale”

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat miercuri seară că așteaptă bilanțul DNA pe anul trecut, întrucât cifrele vor arăta dacă sunt sau nu progrese în Justiție:

„Pe parte de corupție, eu aș vedea un mare progres, în sensul că nu au existat chestiuni foarte mult discutate în ultimul timp. Vom vedea în curând bilanțul DNA și pe cifre, nu pe păreri, vom vedea dacă sunt progrese sau nu. Este foarte important să nu avem o rată foarte mare a achitărilor, ar fi foarte ciudat să nu avem achitări – doar statele totalitare nu au achitări, asta înseamnă că Justiția nu funcționează. (…) Anchetele să fie validate prin hotărâri, să se vadă că procurorii au făcut foarte bine urmărirea penală. (…) Am avut discuții de cunoaștere și de începere a unei cooperări instituționale. Ideea că DNA – pentru că nu a fost în centrul atenției zi de zi, la știri – nu lucrează, este o idee greșită. Lucrează, e cu motoarele turate”, a spus într-un interviu la Antena 3 Stelian Ion.

Potrivit ministrului se impune o evaluare a Codurilor pentru a nu mai fi poticneli în Justiție:

„Mai este nevoie de o evaluare a Codurilor – penal și civil, astfel încât experiența care s-a acumulat să fie valorificată și să facem acele modificări care să permită tragerea la răspundere rapidă a celor care săvârșesc infracțiuni, recuperarea prejudiciilor, să nu avem poticneli în Justiție. Durează foarte mult procesele și nemulțumirea oamenilor e legată de această problemă”, a mai spus Stelian Ion.

Ministrul a mai arătat există posibilitatea desființării unor instanțe care au câteva dosare și, ulterior, trimiterea magistraților la instanțele aglomerate:

„Renunțarea la pensionarea pentru 20 de ani vechime, dar sunt și chestiuni care țin de organizarea judecătorească. Sunt instanțe mai puțin aglomerate, altele supraaglomerate. Am putea să desființăm instanțele care au doar câteva dosare și magistrații de acolo să vină în ajutor, să împartă volumul de lucru. Sunt chestiuni legate de procese multe și mărunte, care încalcă rolul instanțelor foarte mult. (…) În privința pensiilor magistraților se va forma o comisie în Parlament și acolo se va discuta”, a mai spus Stelian Ion.

Ministru Justiției nu renunță la intenția de a desființa Secția Specială de Anchetare a Magistraților:

„Va fi desființată și nu va dura mult până se va întâmpla. Secția nu a fost eficientă. A avut în doi ani și ceva șase rechizitorii, câteva declinări și foarte multe clasări. Se creează o imunitate de facto… procurorii de acolo nu se vor ancheta reciproc! (…) Era o vreme în care se dorea control asupra Justiției, pe de-o parte magistrații – unii dintre ei – să fie descurajați, iar alții protejați. Așa a fost discuția la momentul respectiv”, a mai spus Stelian Ion.

Potrivit ministrului Justiției, interferența serviciilor secrete în procesele penale poate fi admisă în anumite situații:

„Rolul serviciilor de informații este unul aparte și nu fac anchete penale. În anumite situații, în baza unui mandat de siguranță națională, se surprind anumite infracțiuni – de regulă grave – putem să ne imaginăm că este vorba de omoruri sau alte fapte, în astfel de situații înregistrările – din punctul meu de vedere – ar fi păcat să nu poată fi folosite. Eu consider că o modificare legislativă ar putea reglementa foarte bine acest aspect. Important e să avem în vedere ce a zis CCR: să existe o procedură de contestare a acelor probe, să poată fi verificată legalitatea lor”, a concluzionat Stelian Ion.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *