Stelian Ion anunță DESFIINȚAREA SIIJ: „NU a fost eficientă! Unitățile de Parchet vor cerceta faptele magistraților”

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a organizat joi o conferință de presă la sediul ministerului, în cadrul căreia a vorbit despre Ordonanța de Urgență adoptată miercuri seară privind funcționarea instanțelor de judecată. De la 1 ianuarie intra în vigoare prevederea care ar fi impus constituirea unor completuri de trei judecători care să judece apelurile și în instanțele civile și în cele penale, iar OUG emisă de Guvern oprește această reglementare, întrucât, potrivit lui Stelian Ion, ar fi dus la blocaje și prelungirea duratelor proceselor.

„Am primit solicitări exprese din partea CSM, foarte bine argumentate, în urma unei evaluări din care a rezultat volumul mare de încărcare, faptul că schema de personal este redusă și că în ultima perioadă nu s-au făcut intrări în profesie, a dus la concluzia că cea mai bună soluție este de a interveni urgent. Altfel s-ar fi produs blocaje inacceptabile și ar fi dus la o mărire a duratelor proceselor. Acest proiect de OUG a primit avizul din partea CSM, am considerat că este oportun să emitem această OUG. În Parlament nu a fost adoptată și nu mai putea fi adoptată o lege în timp util care să reglementeze acest aspect”, a spus Stelian Ion.

Parte a programului de guvernare, dar și dorință expresă a lui Stelian Ion în ultimii patru ani, desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție va avea loc în curând. Chiar astăzi Stelian Ion a trimis la Consiliul Superior al Magistraturii actul normativ în acest sens și este încrezător că va avea aviz pozitiv.

„Astăzi vom trimite către CSM proiectul, vreau să precizez că din proiectul inițial am păstrat doar partea referitoare la desființarea SIIJ, eliminând celelalte articole care se refereau la așa-zise super-imunități ale judecătorilor și procurorilor, pe care nici ei nu le ceruseră și nu își aveau locul în proiectul de lege. Am avut o colaborare bună cu CSM, sunt optimist că și pe viitor se va întâmpla același lucru și vom obține avizul CSM pentru acest proiect. (…) Până la sfârșitul anului trebuie să trimitem acest răspuns (către GRECO – n.r.), suplimentar față de ceea ce s-a răspuns până acum le vom spune că avem în programul de guvernare prioritatea desființării SIIJ, o solicitare a GRECO. În plus, avem prins în programul de guvernare procedura de numire a procurorilor de rang înalt, în sensul întăririi rolului CSM. (…) Este vorba despre faptul că în proiectul de lege respectiv se prevedea ca începerea urmăririi penale, în privința magistraților, să fie condiționată de avizul procurorului general și trimiterea în judecată să fie avizată de secțiile corespunzătoare din CSM. Or, lucrurile acestea nu au fost cerute de nimeni și nu își aveau locul. Prin desființarea SIIJ, magistrații ar fi puși la adăpost și nu ar mai răspunde în fața legii – ceea ce este complet fals! Dimpotrivă, această Secție chiar nu a fost eficientă și nu va putea fi eficientă. Ceea ce îmi doresc eu este ca unitățile de Parchet care vor cerceta faptele magistraților să fie foarte eficiente și să avem o imagine clară a faptului că magistrații răspund în fața legii. Știm că sunt probleme, nu ne facem că nu le vedem, de aceea aștept ca unitățile de Parchet să fie eficiente”, a mai spus Stelian Ion.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.