Stelian Ion: „Angajarea răspunderii guvernamentale s-ar putea din excepție să devină regulă. Trebuie să avem ALEGERI ANTICIPATE”

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit, joi, în plen de reunit, începând cu ora 12.00 în trei ședințe succesive, pentru cele trei proiecte pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, modificarea legilor Justiției, abrogarea OUG 51 și legea plafoanelor bugetare. 

CITEȘTE ȘI:

În prima şedinţă comună, Guvernul și-a asumat răspunderea asupra proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, însă a renunțat ulterior la ea; cea de a doua şedinţă comună a vizat angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, iar în cea de a treia şedinţă comună Guvernul și-a asumat răspunderea pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020. De asemenea, potrivit procedurii, nu au fost dezbateri din partea grupurilor parlamentarilor, după ce premierul îşi asumă răspunderea pentru fiecare proiect de lege.

USR-iștii au depus amendamente la proiectele propuse, însă, per ansamblu, sunt dezamăgiți de procedura asumării răspunderii guvernamentale, așa cum ne-a confirmat deputatul constănțean Stelian Ion.

„Este un artificiu aceasta cu trei ședințe într-o zi. Până la urmă a fost considerată valabilă ca procedură. Ideea este următoarea: Guvernul nu are o susținere în Parlament și asta nu e o noutate și atunci este nevoit să recurgă la forma asta de guvernare, ceea ce nu este tocmai în regulă și dovedește clar că trebuie să ne îndreptăm către alegeri anticipate. Altfel, de acum într-un an de zile nu va putea Guvernul să susțină tot așa cu angajarea răspunderii una după alta… S-ar putea din excepție să devină regulă… Atunci, singura modalitate de rezolvare este să ajungem la un acord de alegeri anticipate. O să avem tot mai des astfel de momente. Pentru Guvern sunt convenabile, pentru că trec ușor proiectele, dar pentru Constituție și Parlament nu este în regulă, pentru că lipsesc cu desăvârșire dezbaterile. Ordonanța de Urgență este o variantă, dar angajarea răspunderii e o variantă și mai dură…”, a spus Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.