Stelian Ion: „Am încredere că dosarul 10 august NU va avea soarta dosarului Mineriadei. SIIJ, în această perioadă de vacanță parlamentară, trebuie să DISPARĂ”

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a vorbit duminică seara, la Digi24, despre ce modificări vor aduce în mediul judiciar noile Legi ale Justiției, unele dintre ele vizând în mod direct atributele șefului Inspecției Judiciare dar și rolul CSM, Secția pentru Procurori, în procedura de numire a procurorilor șefi ai marelor parchete.

Așteptările oamenilor de la justiție sunt foarte mari. Mă interesează modul în care funcționează justiția în general. Fac un apel către toți magistrații și judecătorii să fie foarte atenți în toate aceste dosare pe care le au pe masă. Știu că au foarte multe dosare, ceea ce uneori poate conduce la astfel de erori. Ei trebuie să tină insă cont de conștiința proprie, de legi și nu de ceea ce vor politicienii sau părțile”, a spus Ion, întrebat fiind de disjungerea și reunirea imediată a dosarului Colectiv de către Curtea de Apel.

Legat de tergiversarea unor dosare, in legile justiției avem reglementări pe această temă. Propunerile legislative ce le înaintăm vor viza in mod special acest capitol al  inspectiei judiciare. Este mult prea multă putere in mâinile unui singur om acolo. A inspectorului sef. Am propus înființarea unui colegiu de conducere, examene, unele aspecte nu vor mai fi elaborate de inspectorul sef ci de CSM, care are in aria sa aceasta IJ, e vb de regulamentul de concurs, cel de functionare, de regulamentul care reglementează normele de lucruri pe lucrările IJ. Acum toate astea sunt concentrate în mana unui singur om. (…) În  varianta pe care am oferit-o in martie publicului rolul presedintelui la numirea procurorilor șefi a fost crescut. Pe langa rolurile ministrului justitiei si a presedintelui am cautat sa bagm si o a treia entitate, CSM, secția pentru procurori. Nu vorbim de avize, ci mai degrabă de rapoarte privind candidatii, practic să facă un filtru CSM prin Secția pentru procurori. După trecerea de acest filtru acei magistrați ar trebui să treaca de un interviu cu ministrul justiției și apoi președintele”, a mai explicat demnitarul.

Ministrul Justiției, Stelian Ion a vorbit duminică seară și despre demersurile de desființare a SIIJ explicând că există întârzieri privind Legea de desființare a Secției. El a arătat că speră ca Secția Specială să fie desființată cât mai repede, dar asta fără a exista urmări nefaste asupra dosarelor și a revenirii lor la unitățile de parchet competente.

Astăzi aș fi vrut ca SIIJ să fie deja istorie. Dar nu este. Avem un raport MCV care ne arată că suntem pe un drum bun, dar că trebuie să continuăm să respectăm rapoartele GRECO, cele dictate de comisia de la Veneția. Legile justiției despre care ati vorbit sunt în etapa finală. Urmează această perioadă în care în cadrul unui grup de lucru format în Coaliție și se fac  ultimele ajustări. Sper să ajungă repede pe masa Parlamentului și să înceapă… Eu nu am emoții privind avizul Comisiei de la Veneția  privind SIIJ. Aceasta Comisie a criticat de la bun început aceasta secție. Important e să facem desființarea SIIJ în așa fel încât să nu creăm probleme în alte zone. De aceea am făcut și acea sesizare la Comisia de la Veneția. Eu mă bazez pe programul de guvernare. Am pus acest obiectiv la capitolul justiție de desființare a SIIJ între primele obiective. Vom vedea coerență și fermitate și sperăm ca acest moment să fie cât mai aproape. Se putea desființa foarte repede. Au intervenit în coaliție niște discuții. Lucrurile puteau fi foarte simple dacă în cadrul coaliției nu se întreba ce punem în locul acestei secții, ce se va întâmpla cu dosarele? Nu e un scop în sine doar desființarea acestei secții. Eu personal am fost prezent la toate discuțiile pe secția specială și am propus de fiecare dată revenirea la forma inițială, anterioară înființării acestei secții. Aveam urmăriri, aveam puneri sub acuzare. Este inacceptabil că ies informații din dosare de la SIIJ. Se constată asta și în rapoarte. E foarte limpede că varianta cea mai bună e aceea de desființare a SIIJ, reinstaurea competenței DNA pe dosare cu magistrați dar strict pe corupție… Chestiunea UDMR ca dosarele să nu revină la DNA, dumnealor spun că ar trebui ca toate dosarele să fie instrumentate de o secție din cardul PÎCCJ. SIIJ e o secție din acest parchet. Dacă mutăm dosarele dintr-o parte în alta nu ne putem aștepta ca lucrurile să fie diferite. Chestiunea a rămas în discuție. Este inacceptabil amendamentul ca toate dosarele să meargă la PICCJ, cele cu magistrați ce țin strict de fapte de corupție, sunt de competența DNA. Partenerii noștri așteaptă să corectăm această gravă greșeală comisă în perioada Dragnea. Desființarea secției Speciale se va întâmpla. Nu ne dă motive de bucurie dar această Secție în această perioadă de vacanță parlamentară trebuie să dispară. Nu putem lungi această lege la nesfârșit. În Parlament este blocajul. Nu cred că ajută să arătăm acum cu degetul. Dar cred să ne deblocăm după ce vine raportul Comisiei de la Veneția”, a mai spus Stelian Ion.

Ministrul a mai vorbit și despre cum afectează trecerea timpului ancheta în dosarul violențelor de la protestul din 10 august 2018. Acesta a explicat că speța privind șefi din Jandarmerie nu ar trebui să aibă aceeași soartă ca și dosarul istoric al Mineriadei și că probele se perimează pe măsură ce trece timpul.

E foarte important că DIICOT a redeschis dosarul 10 august. Am spus încă de atunci că sunt căi juridice ce pot fi urmate și părțile vătămate pot reuși redeschiderea acestui dosar. Orice amânare sau tergiversare conduce la pierderea unor probe. Dar se știe că pe parte de UP că dacă nu reușești să administrezi urgent, atunci – imediat după eveniment – probele, există riscul să se perimeze. Am încredere că dosarul 10 august nu va avea soarta dosarului mineriadei”, a explicat demnitarul.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.