Stelian-Cristian Ion s-a luat la tăvăleală cu Victor Ponta. „Să fie sesizat DNA din SUA împotriva lui Trump”. Deputații au modificat Codul Penal!

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul care modifică articolele 301 şi 308 din Codul Penal, înlocuind sintagma „Conflictul de interese” cu „Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane” şi eliminând trimiterea la articolul 301 din articolul 308.

În forma adoptată, articolul 308 – Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, din Codul Penal prevede că „Dispoziţiile art.289 – 292, art.295, art.297 – 300 şi art.304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art.175 alin.(2) ori în cadrul oricărei persoane juridice”, eliminându-se astfel trimiterea la articolul 301 din conţinutul articolul 308.

Lui Stelian-Cristian Ion i s-a tăiat microfonul. De două ori!

Dezbaterile nu au fost lipsite de tensiuni. Imediat după votul final, deputatul constănțean Stelian-Cristian Ion (USR), a luat cuvântul.

„Considerăm că este un pas înapoi făcut pentru statul de drept. În 2006 s-a introdus în Codul Penal infracțiunea de conflict de interese, în ideea de a ne respecta angajamentele pentru aderarea la UE. După 11 ani, constatăm că ne-am schimbat un pic optica și avem un limbaj dublu. În fața Comisiei Europene spunem că luptăm împotriva corupției, dar adoptăm legi care slăbesc și sabotează lupta împotriva corupției. Un astfel de proiect nu face decât să ne ducă înapoi. Se ciuntește, se desființează conflictul de interese. Consecința este că un funcționar public, un primar sau consilier local, va putea participa la luarea unor decizii, astfel încât să poată favoriza foștii parteneri de afaceri sau în slujba cărora a lucrat sau care au fost angajați ai lui sau persoane care beneficiază de orice natură. Mi se pare inadmisibilă o astfel de abordare, am votat „împotrivă” și, pe viitor, sperăm că nu vom mai avea astfel de propuneri, deși constatăm că vin tăvălug, unele după altele, care slăbesc puterea justiției și lupta împotriva corupției”, a spus Stelian-Cristian Ion.

Replica a venit din partea fostului premier, deputatul Victor Ponta, care l-a ironizat pe deputatul constănțean.

„Vreau doar să fac o singură sugestie pentru stimabilii noștri colegi din grupul USR: având în vedere că domnul președinte Donald Trump și-a angajat fiica la Casa Albă, aș vrea să sesizăm ANI din America și DNA din America, pentru că SUA se îndepărtează de la statul de drept și lupta anticorupție și cred că vigilența USR-istă trebuie să se manifeste peste tot! Vă urez mult succes!”, a spus Ponta.

Cel mai vehement împotriva deputatului constănțean a fost deputatul UDMR, Márton Árpád.

„Colegul nostru din USR tocmai a susținut că în 25 de state ale UE nu există stat de drept, pentru că nu au conflictul de interese în Codul Penal. Totodată, domnia sa susține că aceste 25 de state s-au îndepărtat de UE, înseamnă că am rămas noi cu Luxembourg, care are o cu totul altă formulare a acestei prevederi penale. Trebuie să vă spun că așa cum și în primele intervenții ale domniei sale a vorbit pe lângă textul legii, încercând să acrediteze niște idei care nu au nici o legătură cu textul legii. Prevederea care a existat în vechiul Cod a fost găsită ca neconstituțională, nu pentru că nu s-a folosit cuvântul profesionist în loc de comercial, ci pentru faptul că s-a găsit din partea CCR că este o formulare vagă, care nu poate fi aplicată, mai mult poate fi aplicată abuziv de oricine împotriva oricui!”, a spus Márton Árpád.

Nici PMP nu s-a lăsat mai prejos și deputatul Corneliu Bichineț, la rândul său, s-a „dat mare”, în stil caragialesc, în plenul Camerei.

„Pe cuvântul meu, când ați fost prim ministru nu mi-ați fost așa de drag ca domnul Árpád! Pasiune de pe vremea de când eram la România Mare. Domnul Árpád este cel mai longeviv parlamentar român și o să-i urmez eu, probabil. Dar, ați dat dovadă de o mică răutate, să îl faceți pe colegul de la USR, după ce-a salvat Bucureștiul și acum e preocupat să salveze România, să spuneți că nu a citit proiectul de lege sau dacă l-a citit nu l-a înțeles? Când vorbești despre ceva ce nu ai citit, se cheamă hermeneutică, stimate domn!”, a spus Bichineț.

După aceste discursuri, Stelian-Cristian Ion a dorit un drept la replică, însă președintele de ședință, Gabriel Vlase (PSD), i-a tăiat microfonul deputatului constănțean, în două rânduri!

„S-a făcut referire la persoana mea în trei rânduri! Indiferent că se indică sau nu numele acelei persoane, trebuie să se dea dreptul la replică! Altfel, ați încălca regulamentul, cum se întâmplă nu numai în ședința de plen, ci și în comisii. (microfon tăiat) Este o chestiune care ține de democrație! Domnule președinte, trebuie să dați posibilitatea și opoziției să se exprime! (microfon tăiat)”, a spus Stelian-Cristian Ion.

Proiectul de Lege pentru modificarea art.301 şi art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal a fost adoptat, marți, cu 187 de voturi „pentru” și 71 „împotrivă”. Inițiat de cinci deputați în 2015, a trecut de Senat pe 30 martie 2015 și a fost uitat în Camera Deputaților până pe 19 mai 2016, când a primit un punct negativ de vedere de la Guvern. Altul identic a fost emis de Executiv pe 4 aprilie a.c., însă comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a admis șapte amendamente, pe 20 aprilie și a intrat, marți, la votul final, unde a fost adoptat.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.