Steinmeier, reales președinte al Germaniei. Mesajul de susținere al lui Iohannis, în limba germană

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a fost reales în funcţie, duminică, pentru un mandat de cinci ani. Funcţia de preşedinte al Germaniei este onorifică, iar puterea se află pe mâna şefului Guvernului şi Parlamentului. Însă preşedintele german este autoritatea morală a ţării.

Pentru Steinmeier este al doilea mandat de preşedinte. El a fost ales cu mavoritate de voturi de colegiul electoral constituit special, care reuneşte deputaţi, aleşi locali, foşti lideri, dar şi personalităţi ale societăţii civile. Între personalităţile preferate de către germani, „Steini” provine din Partidul Social Democrat, formaţiunea actualului cancelar Olaf Scholz. Un fost ministru de Externe timp de peste şapte ani, în perioadele 2005-2009 şi 2013-2017, dar şi rivalul înfrânt al Angelei Merkel la Cancelarie în alegerile parlamentare din 2009, i-a succedat în 2017 lui Joachim Gauck, un fost pastor disident în fosta Germanie comunistă.

Președintele Klaus Iohannis a ținut să-i transmită un mesaj de felicitare în limba germană, pentru a-și arăta susținerea.

Herzlichen Glückwunsch, Herr Frank-Walter #Steinmeier zu Ihrer Wiederwahl als deutscher Bundespräsident. Ich freue mich auf unsere Zusammenarbeit für eine starke Partnerschaft zwischen Rumänien und Deutschland”, scrie Klaus Iohannis.

(Felicitări, domnule Frank-Walter #Steinmeier, pentru realegerea dumneavoastră ca președinte federal german. Aștept cu nerăbdare cooperarea noastră pentru un parteneriat puternic între România și Germania.).

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.