Statul RUPE Acordul cu compania chineză care urma să construiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Guvernul a solicitat Nuclearelectrica să stopeze demersurile de contiunuare a proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, care a fost început cu compania chineză China General Nuclear și să denunțe memorandumul semnat în trecut în acest sens. Astfel, Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. (SNN) informează acționarii și investitorii că, marți, 26 mai, a primit o solicitare de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor stabilită pentru data de 12.06.2020/15.06.2020 din partea acționarului majoritar, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Pe ordinea de zi se va afla abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum și a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018) și mandatarea Consiliului de Administrație al SNN să inițieze procedurile/demersurile/acțiunile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum și încetarea efectelor juridice (prin acordul părților, denunțare etc) a următoarelor documente: „Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă” și respectiv a  Acordului Investitorilor în formă preliminară.

Acordul fusese inițiat de precedentele guverne PSD și criticat de partenerii strategici ai României. China General Nuclear Power (CGN) se află sub investigație în SUA pentru furt de tehnologie militară.

Dezvoltarea de noi unităţi nucleare în România se află în discuţie încă din 2003. În luna mai 2019, companiile Nuclearelectrica şi CGN au semnat forma finală a acordului pentru societatea care va construi, în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucelare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro ce ar fi urmat să fie finanțată printr-un împrumut din China. Investiția propriu-zisă nu a fost demarată însă, ruperea Acordului venind exact în toiul negocierilor cu compania chineză pentru detaliile financiare ale înțelegerii.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a susținut încă de la preluarea mandatului că își dorește foarte mult realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar vrea să fie făcute cu parteneri din Uniunea Europeană şi din NATO.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *