Statul român, viață grea la CEDO! Col. (r) SRI, Ion Dedu, la un pas să obțină victoria în instanțele europene: „Dacă tot spune Guvernul că se luptă cu sistemul, sper să nu mintă!”

În vara anului 2016, TOMIS NEWS prezenta un studiu de caz cu privire la ceea ce se întâmplă în interiorul Serviciului Român de Informații. Col. (r) Ion Dedu reușise o unică performanță în istoria post-decembristă a României: a fost „expediat” din SRI, serviciu cu care s-a luptat până la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce a fost dat în consemn la domiciliu. A pierdut procesul intentat lui George Maior, Dumitru Cocoru, Florian Coldea și lui Aurelian Țolescu, practic conducerea de atunci a SRI, alături de alte două unități militare, însă mărturiile sale atât dinainte, din timpul procesului și după sunt stupefiante.

Dedu a pierdut și la ÎCCJ, însă, de atunci, s-a adresat CEDO, iar situația s-a schimbat radical în ultimele zile, statul român fiind pus într-o situație dificilă.

Col. Dedu a fost dat în consemn la domiciliu, o practică eliminată, cel puțin pe foaie, din mediul militar românesc. Acest consemn nu își mai are locul în forțele armate sau serviciile de intelligence democratice, însă România l-a practicat chiar dacă, oficial, a abrogat această prevedere, iar Dedu își caută acum dreptatea.

Luptătorii „anti statul paralel” trebuie să răspundă la interogatoriu, până pe 1 aprilie 2019

Pe 12 decembrie a.c. Dedu și statul român au primit o dispoziție: CEDO somează Guvernul României să răspundă de ce ofițerul SRI nu a avut parte de un proces echitabil și de acces la documentele din dosar secretizate de SRI în mod ilegal!

„Eu am primit comunicarea în 12 decembrie și spune că a început procedura împotriva statului român, punându-se întrebări cu privire la tot ceea ce am ridicat eu în CEDO. Eu am trimis documentele prin care am arătat încălcarea mai multor prevederi legale din România, încălcări ale Convenției Europene a CEDO: privarea de libertate, accesul la Justiție blocat, încălcarea vieții private și de familie și încălcarea liberei circulații, toate care sunt ratificate de România. (…) Blocarea activității profesionale nu am ridicat-o, pentru că nu ține de CEDO într-un fel, problemele astea cu eliberarea de funcție nu sunt ale CEDO, dar arătând că tot procesul a fost viciat și, automat, intră și asta. (…) CEDO a dispus ca Guvernul României să răspundă la întrebările care sunt acolo, la interogatoriu. Statul are obligația să răspundă în patru luni ferm și fără echivoc la interogatoriu, până la 1 aprilie 2019 și, în maxim o lună, traducerea în limba engleză. Guvernul va trimite aceste întrebări la SRI și la instanțele judecătorești, care doar nu o să spună că au greșit, nu? Totuși, răspunderea nu mai e a SRI și a instanțelor, ci a Guvernului, care pot să reanalizeze dacă au existat aceste încălcări. Ministrul Justiției are o obligație fundamentală acum! (…) Guvernul este obligat să răspundă la aceste întrebări, iar dacă va minți… e interesant cum va răspunde la consemnare, CEDO își va forma o părere. Este o speță singulară, doar prin Olanda a mai fost cu militari consemnați, acum foarte mulți ani…”, a spus col. (r) Ion Dedu, pentru TOMIS NEWS.

Ion Dedu îl acuzase pe Florian Coldea de încălcarea Constituției și a unor legi, tot el fiind cel care a arătat ilegalitățile proiectului SRI, cunoscut ca Big Brother, rescris și rerescris și promovat și repromovat în diverse rânduri, până când proiectul a căzut în uitare. În 2009, Dedu, atunci șef de sector în domeniul cibernetic în cadrul UM 0318 București, l-a sesizat pe directorul SRI George Maior în legătură cu faptul că o dispoziție internă semnată de către Florian Coldea – șeful operativ de la acea vreme al Serviciului – încălca atât Constituția României, cât și diverse legi, precum cele vizând datele personale și comunicațiile electronice.

Revenind la procesul de la CEDO, Ion Dedu arată că, în situația în care el va câștiga, statul român va fi pus într-o situație dificilă, fiind vorba de drepturile omului. Totodată, Dedu speră ca statul român să… nu mintă în cadrul acestui proces.

„Statul va fi condamnat, apoi despăgubirile, pe care deocamdată nu le-am cerut. CEDO trebuie să constate încălcările, apoi eu trebuie să am un contrarăspuns la ce va zice Guvernul. Între timp, CEDO are și procedură de înțelegere prietenoasă, statul român ca să nu piardă ar putea să mă cheme să negociez. Statul român, dacă va minți, va avea o mare problemă și CEDO ar putea să tragă la răspundere pe toți miniștrii ai Justiției! (…) Acest Guvern, care tot se luptă cu sistemul, ar fi interesant să vedem ce răspunde! Dacă tot te lupți, ai ocazia să dovedești ilegalitățile! De mai bine de un an aștept un răspuns de la comisia parlamentară de control a SRI, păi nu are o problemă și ea?”, a mai spus col. (r) Ion Dedu, pentru TOMIS NEWS.

Documentele din procesul de la CEDO sunt disponibile AICI!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.