Statul ar putea compensa cheltuielile salariale prilejuite de… nesfârșitele zile libere? Huțucă (PNL Constanța): „Aceste zile reprezintă o cheltuială, care nu produc plus valoare și nu generează nici o rentabilitate!“

Acordarea de zile libere nu le-a picat prea bine angajatorilor, care se văd nevoiți să scoată bani buni din buzunar pentru a achita taxe pentru o muncă neprestată. În sprijinul angajatorilor loviți de nesfârșitele zile libere vin mai mulți parlamentari ai PNL, printre care se numără și deputatul de Constanța, Bogdan Huțucă. Aceștia au depus o inițiativă legislativă care vizează modificarea Codului Fiscal. Concret, propunerea legislativă se referă la deducerea din contribuţiile şi impozitele reţinute şi plătite de angajatori a cheltuielilor salariale prilejuite de zilele libere stabilite prin lege ca zile de sărbătoare legală.

CITEȘTE ȘI:

Huțucă și Teodorovici vor amnistie pentru câteva categorii de contribuabili. „ANAF nu și-a îndeplinit rolul activ în nici un fel și acum se urcă pe ei”

„Angajatorii din sectorul privat sunt puşi în situaţia de a acoperi costuri economice generate de unele decizii de ordin administrativ sau legislativ, pe care nu le pot influenţa. În această categorie intră plata salariilor şi veniturilor asimilate salariilor pentru zilele declarate prin lege, zile libere, cu statutul de sărbători legale. Pe cei mai mulți plătitori de salarii îi îngrijorează faptul că numărul zilelor libere, de sărbători legale, a crescut consistent în ultimii ani (11-14 zile de sărbătoare legală, în funcție de cultul religios), astfel încât, în România, numărul total al zilelor nelucrătoare însumează mai mult de o jumătate de lună lucrătoare, echivalentul timpului de lucru. Pentru unele sectoare economice, zilele nelucrătoare generează alte costuri economice, determinate de specificul de producție (cum ar fi linii continue de fabricație, transporturi  etc). State membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Italia, au reglementat această situație prin compensarea (deducerea cheltuielilor salariale, a contribuțiilor impozitului pe venitul salarial) pentru zilele libere, stabilite prin lege că sărbători legale. (…) Aceste sume vor fi evidențiate distinct în Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, iar valoarea sumelor deduse nu poate depăși nivelul cheltuielilor medii lunare, pentru fiecare salariat, pentru luna în care se face deducerea sumelor. Din punct de vedere bugetar, impactul măsurii se ridică la mai puțin de 1,5 miliarde de lei brut, anual, sumă care ar putea fi susținută prin diminuarea arieratelor financiare ale unor companii cu capital majoritar sau integral de stat“, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Deputatul liberal Bogdan Huțucă a declarat pentru TOMIS NEWS că zilele libere reprezintă o cheltuială importantă pentru agenții economici, zile care nu produc plus valoare și nu generează nici o rentabilitate.

„Parlamentul acordă zile libere, iar costurile le suportă agenții economici. Ni s-a părut ca absolut corect ca atunci când agentul economic își depune declarația privind obligațiile fiscale pe care le datorează statului să-și poată deduce cheltuielile din cuantumul obligațiilor fiscale pe care trebuie să acorde statului“, ne-a spus Huțucă.

În prezent, proiectul liberalilor se află la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, forul decizional în acest caz, fiind respins pe 5 iulie la Senat, în primă cameră sesizată.

CITEȘTE ȘI:

Suntem cu ochii pe ei: ce au făcut până acum aleșii Constanței în Parlament

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.