STATISTICĂ: 18 incendii în spitale şi farmacii în ultimii 11 ani

Un incendiu s-a produs, la 8 martie 2021, la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova. Incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de 20 mp şi a fost lichidat. S-au înregistrat trei victime, cadre medicale, care sunt în afara oricărui pericol, informează Ministerul Sănătăţii. Cele trei persoane rănite au suferit traumatisme uşoare la membrele inferioare, fiind internate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, conform unui comunicat de presă. În total, 19 pacienţi şi opt cadre medicale au fost evacuate ori s-au autoevacuat. Potrivit primarului municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, incendiul ar fi fost provocat de o pacientă care a dat foc unei saltele.

Cele mai grave incidente de acest gen au avut loc la:

* 14 noiembrie 2020, la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Zece persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit manifestat cu flacără deschisă şi degajare mare de fum şi a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Medicul de gardă de la secţia ATI a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe circa 80% din suprafaţa corporală.

* 29 ianuarie 2021, la un pavilion al Institutului de boli infecţioase „Matei Balş” din Capitală. Cinci pacienţi au murit la această dată, iar alţi 53, din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul V, au fost transferaţi la alte unităţi sanitare. Dintre pacienţii transferaţi, au murit ulterior, până la 11 februarie, alţi 20.

* 16 august 2010, la secţia de Reanimare a maternităţii Giuleşti din Capitală. Trei nou-născuţi au murit în seara tragediei. Opt bebeluşi au fost transportaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu, patru dintre aceştia având arsuri pe 30, 40 şi 50 la sută din suprafaţa corpului. A doua zi, încă un nou-născut a murit la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”. Trei zile mai târziu, un alt bebeluş a murit, ridicând numărul morţilor la cinci. În urma exploziei au fost evacuate 113 persoane, respectiv 53 de copii şi 60 de femei.

În ultimii ani s-au mai produs o serie de incidente similare:

2021

2 martie 2021 – Un incendiu a izbucnit în curtea Spitalului municipal din Câmpia Turzii, judeţul Cluj din cauza unei ţigări, dar a fost stins imediat.

21 februarie 2021 – Zeci de echipe de pompieri au intervenit la Institutul „Marius Nasta”, unde a fost anunţat un incendiu la o unitate mobilă ATI amplasată într-un TIR. Ministerul Sănătăţii a informat că nu au fost victime. La faţa locului a fost şi ministrul Vlad Voiculescu. La rândul lor, reprezentanţii Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” au precizat că pacienţii aflaţi în unitatea mobilă ATI a Institutului „Marius Nasta” au fost transferaţi în compartimentul ATI din interior.

5 ianuarie 2021 – Un echipaj de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) al ISU Timiş a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport COVID. Potrivit ISU Timiş, a luat foc o saltea dintr-un salon din care au fost evacuate două persoane. Nu au existat intoxicaţii sau probleme medicale.

2 ianuarie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon. Aproape 50 de pompieri au intervenit cu 16 autospeciale pentru stingerea incendiului şi evacuarea pacienţilor.

2020

25 decembrie 2020 – Un incendiu în urma căruia un pacient a decedat a avut loc la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi.

2018

11 aprilie 2018 – Un puternic incendiu a izbucnit la etajul şase al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi, 18 pacienţi fiind evacuaţi. În momentul producerii incendiului în clădire se aflau 120 de persoane, acestea fiind transferate la alte unităţi medicale. Unul dintre pacienţii transferaţi de la Terapie Intensivă, din clădirea în care a avut loc incendiul a murit la Institutul Regional de Oncologie. Focul a fost stins după mai bine de şase ore de la izbucnire.

10 martie 2018 – O infirmieră a suferit arsuri pe membre într-un incendiu care s-a produs într-un salon de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Femeia a suferit arsuri de gradele 1 şi 2 pe mai mult de 20% din corp. Totodată, o asistentă a fost intoxicată cu fum. Incendiul s-a produs într-un salon situat la etajul al II-lea, nefiind necesară evacuarea bolnavilor din celelalte saloane. În salon se aflau două persoane, dintre care una era decedată înainte de izbucnirea focului.

2015

19 noiembrie 2015 – Un incendiu de proporţii s-a produs la un spital din oraşul Simeria, judeţul Hunedoara. Incendiul s-a manifestat la etajul unu al clădirii spitalului. Aproximativ 50 de persoane au fost evacuate.

7 iunie 2015 – Un incendiu a izbucnit la Spitalul Judeţean Baia Mare, la etajul I, chiar deasupra Unităţii de Primire Urgenţe, cel mai probabil de la o ţigară aprinsă aruncată de la etajele superioare. Nu a fost nevoie de evacuarea personalului sau pacienţilor, şi nimeni nu a fost rănit.

3 aprilie 2015 – Spitalul Vechi din municipiul Satu Mare a fost afectat de un incendiu. Focul s-a propagat de la Secţia de Psihiatrie Cronici, aflată la subsol, unde un pacient a dat foc unei saltele.

2014

15 februarie 2014 – Un incendiu a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati. Incendiul s-a manifestat la etajul şase al spitalului, unde se afla secţia de chirurgie.

2013

18 noiembrie 2013 – Un incendiu a izbucnit la panoul electric al Spitalului Floreasca, acesta fiind stins până la venirea echipajelor de pompieri. Focul a fost provocat, cel mai probabil, de un scurtcircuit la reţeaua electrică.

2010

9 mai 2010 – Un depozit de produse farmaceutice veterinare din Slatina a luat foc şi flăcările s-au extins şi la o casă din apropiere, echipaje de pompieri acţionând pentru stingerea incendiului mai bine de 40 de minute. Nu s-au înregistrat victime.

16 martie 2010 – Şapte copii şi 15 cadre medicale au fost evacuate de la etajul cinci al Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, din cauza unui incendiu izbucnit la camera de gardă a secţiei de pediatrie. Atât copiii internaţi în spital, cât şi cadrele medicale riscau să se intoxice cu bioxid de carbon dacă operaţiunea de evacuare şi aerisire a saloanelor nu s-ar fi efectuat la timp.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.