Spread the love

Vineri, a avut loc  inaugurarea unei stații de epurare în localitatea Țăndărei din județul Ialomița, investiție finalizată de operatorul de apă Raja Constanța. Lucrările fac parte din proiectul “reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în regiunea Constanța și Ialomița”, alături de alte investiții din județul Ialomița, derulate în localitățile Fetești, Fierbinți și Dridu, în valoare de peste 58 de milioane de euro.

„Este un obiectiv modern, care se asigură că apa deversată în râul Ialomița este curată ca lacrima. Acum stația face ca orașul să aibă un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. În Ialomița, RAJA are un program ambițios însumând aproape 60 de milioane de euro. Acum stația are valoarea de 4 milioane de euro, dintre care 1 milion 150 mii de euro sunt contribuția RAJA. Compania noastră a fost în măsură să mobilizeze aceste resurse financiare”, a spus Felix Stroe, directorul companiei.

Începând  cu anul 2007, Compania de apă SC RAJA SA Constanța s-a implicat în mod semnificativ în dezvoltarea și implementarea proiectelor de interes public prin Axa Prioritară 1 – „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată” a Programului Operațional de Mediu 2007-2013  în care a dezvoltat Proiecte în valoare de 238.259.536 euro.

Din cadrul Proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa şi Ialomiţa” fac parte şi investițiile din Județul Ialomița, derulate în  localitățile Fetești, Țăndărei, Fierbinți și Dridu,  în valoare de peste 58.000.000 euro (circa 24% din valoarea proiectului).

Prin lucrările executate S.C. RAJA S.A. Constanța a urmărit asigurarea s-au îmbunătățirea facilităților de acces la serviciile de apă și canalizare pentru populația acestor localități și diminuarea poluării mediului.

Stația de epurare Țăndărei are o valoare de aproape 4 milioane de euro. Ea este prevăzută cu treaptă terțiară și funcționează pe baza unei tehnologii moderne de ultimă generație. Tot procesul tehnologic este automatizat și foarte compact ceea ce asigură costuri reduse și ușurință în exploatare. Circuitul apei tratate este coaxial asigurând separarea și îndepărtarea elementelor impurificatoare conținute în apele uzate, aducându-le în limite admise pentru a fi descărcate în râul Ialomița, conform NTPA 001/2005 pentru localități cu peste 10.000 locuitori.

RAJA a mai realizat de-a lungul timpului și alte investiții în Ialomița. S-au făcut 40 de km de conducte în Țăndărei, s-au reabilitat 7 puțuri de ape etc.

Pe timpul derulării contractelor, au fost întampinate mai multe obstacole şi anume: complexitatea lucrărilor datorită terenului şi a investiţiilor existente pe teren, dispunerea geografică din apropierea râului Ialomița (solul nisipos, nivelul pânzei freatice ridicate), lucrări executate pe drumuri județene și naționale și subtraversarea acestora, lucrări de subtraversare a căilor ferate etc.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *