Statele Unite i-au SPIONAT pe liderii politici europeni – mai ales pe Merkel – cu ajutorul serviciilor daneze de informații

Statele Unite au spionat lideri politici din Europa, printre care cancelarul Germaniei Angela Merkel, cu ajutorul serviciilor daneze de informaţii, arată rezultatele unei investigații jurnalistice desfășurate în comun de mai multe posturi de televiziune și publicații europene. Postul public danez Danmarks Radio (DR) susține că Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii daneze pentru a spiona responsabili de prim-plan şi oficiali cu rang înalt din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa. Pentru a face acest lucru, NSA a beneficiat de colaborarea serviciilor daneze de informaţii militare (FE), în virtutea unor acorduri încheiate. Acțiunea de spionaj s-ar fi desfășurat între anii 2012 și 2014.

Cancelarul Angela Merkel, ministrul german de externe din acea perioadă, Frank-Walter Steinmeier, şi liderul opoziţiei de atunci, Peer Steinbruck, se află printre persoanele spionate de NSA, potrivit DR. NSA a putut accesa mesajele text, apelurile telefonice şi traficul pe internet, inclusiv căutări, chaturi şi servicii de mesagerie, susține sursa citată.

Postul danez a dezvăluit aceste informaţii după o anchetă desfăşurată în comun cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu ziarul francez Le Monde, relatează AFP. Spionajul NSA a fost consemnat într-un raport intern al FE purtând numele de cod „Operaţiunea Dunhammer” şi prezentat conducerii FE în mai 2015, potrivit DR.

Ministrul danez al apărării, Trine Bramsen, care a fost numită în funcţie în iunie 2019, a fost informată despre caz abia în august 2020, potrivit DR. Chestionat de AFP, Ministerul danez al Apărării nu a reacţionat, dar Trine Bransen a declarat pentru DR că „spionajul sistematic de către aliaţi este inacceptabil”. Omologii ei din guvernele Suediei și Norvegiei îi cer deja explicații, potrivit DR.

Postul danez a precizat că informaţiile sale au fost confirmate de nouă surse care au avut acces la informaţii clasificate ale FE şi a precizat că dezvăluirile au fost confirmate independent de alte câteva surse. Încă din noiembrie 2020, DR relatase că Statele Unite au utilizat cablurile daneze pentru a spiona industria de apărare daneză şi europeană, din 2012 până în 2015. 

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *