Statele UE vor impune noi SANCȚIUNI împotriva Rusiei. Aurescu (MAE): „E necesară o abordare mai strategică privind Moscova”

Miniștrii de externe ai statelor membre Uniunii Europene s-au pus de acord luni să adopte noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși de rang înalt, drept replică la încarcerarea opozantului rus Alexei Navalnîi, au declarat surse diplomatice UE citate de AFP, Reuters şi dpa. Astfel, în urma reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE, s-a ajuns la un „acord politic” pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, iar şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună o listă cu nume de responsabili ruşi care urmează a fi vizaţi de sancţiuni.

Potrivit Reuters, în cadrul reuniunii nu au fost discutate nume, dar surse diplomatice susţin că vor fi vizaţi şeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de toate infracţiunile majore, directorul direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale din Rusia şi procurorul general. Totodată, conform AFP, care citează diplomaţi europeni, pe listă nu s-ar afla niciun oligarh rus. Astfel, Uniunea Europeană ar urma să folosească noul său instrument global privind încălcarea drepturilor omului pentru prima dată de când a fost prevăzut, potrivit Dpa. EU are mai multe categorii de infracţiuni pentru care poate impune sancţiuni – încălcări ale drepturilor omului, utilizări de arme chimice, atacuri cibernetice şi terorism – dintre care primele trei au fost deja utilizate pentru a sancţiona autorităţile ruse.

Poziționarea României

Din perspectiva Bucureștiului, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, spune că este necesară „o discuţie legată de o abordare mai strategică a UE în ceea ce priveşte Rusia”. Declarația a fost făcută înainte de reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene, care are pe agendă relaţia UE – Rusia.

Bineînţeles că vom discuta azi şi despre sancţiuni şi, din ce ştiu de la colegii mei miniştri de Externe ai statelor membre, este o majoritate considerabilă ce susţine adoptarea de noi sancţiuni”, a spus Aurescu.

El a subliniat importanţa unităţii în interiorul Uniunii Europene:

„Pe termen lung, trebuie să fim mai uniţi, să colaborăm mai bine între statele membre, trebuie să arătăm unitate. De asemenea, trebuie să colaborăm mai bine cu instituţiile europene şi să ne coordonăm cu partenerii noştri, în special cu Statele Unite ale Americii, NATO, Marea Britanie. De asemenea, cred că este necesară o discuţie legată de o abordare mai strategică a Uniunii Europene în ceea ce priveşte Rusia. Avem cele cinci principii de bază, adoptate în 2016, ele reprezintă o bază minimă a relaţiei UE cu Rusia, dar cred că nu este destul, cred că avem nevoie de mai mult, cred că este momentul potrivit să discutăm despre adoptarea unei strategii privind relaţia dintre UE şi Rusia”, a explicat ministrul.

Bogdan Aurescu a amintit că duminică seara s-a întâlnit, alături de alţi colegi miniştri din Uniunea Europeană, cu reprezentanţi ai staff-ului opozantului rus Aleksei Navalnîi pentru a vorbi „despre situaţia drepturilor omului în Rusia, despre adoptarea de noi sancţiuni legate de drepturile omului”: „De asemenea, am vorbit despre cum UE ar putea sprijini mai bine societatea civilă democratică din Rusia şi, în opinia mea, UE trebuie să îşi consolideze susţinerea pentru societatea civilă şi comunicarea cu publicul din Rusia, în general”, a spus ministrul de Externe.

El a menţionat că discuţia despre relaţia cu Rusia are loc în contextul vizitei pe care Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a făcut-o la Moscova la începutul acestei luni.

Această vizită a însemnat pentru noi un fel de răscruce şi un punct de inflexiune. Este clar că trebuie să reanalizăm relaţia noastră cu Rusia, în contextul acestei vizite care a arătat că, din nefericire, Rusia nu este deschisă să aibă relaţii normale cu UE, dimpotrivă, vedem o atitudine tot mai categorică în ceea ce priveşte UE”, a spus Aurescu.

În opinia sa, UE ar trebui „să avanseze” sprijinul către ţările din Parteneriatul Estic:

„Cred că UE ar trebui să avanseze sprijinul către ţările din Parteneriatul Estic, cu mai multe contacte politice, cu o bună pregătire a Summitului Parteneriatului Estic şi cred că avem nevoie de o abordare nouă, proaspătă asupra obiectivelor şi instrumentelor Parteneriatului Estic”, a spus şeful diplomaţiei române, care a amintit că România a sugerat includerea temei conflictelor din regiunea Mării Negre pe agenda unui viitor Consiliu de Afaceri Externe.

Pe agenda discuţiilor de luni de la Bruxelles se mai află situaţia din Hong Kong, elaborarea Busolei Strategice a UE, precum şi un dialog prin videoconferinţă cu noul secretar de stat al SUA, Antony Blinken. Blocul comunitar a recurs deja la măsuri punitive din cauza rolului Moscovei în conflictul din Ucraina şi a otrăvirii lui Alexei Navalnîi din luna august a anului trecut. Cu toate acestea, Rusia a ameninţat că va sancționa fiecare „pas necugetat” al UE și va răspunde cu măsuri în oglindă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.