Statele occidentale NU susțin o procedură accelerată de aderare la UE pentru Moldova, Ucraina și Georgia

Uniunea Europeană ar trebui să transmită, în cadrul summitului din 10 – 11 martie, la Versailles, un mesaj de susținere și apartenență pentru Ucraina, Georgia și Moldova, însă nu poate lansa o procedură de aderare accelerată, după cum a precizat Palatul Elysee, potrivit BFM TV. Președinția Franței susține că pentru cele trei state ar trebui să fie „inventate noi forme de apropiere față de UE”, vizând întărirea domeniile economic, educație și cercetare, precum și în cooperarea politică.

Franța nu este de acord cu o procedură accelerate pentru aderarea Moldovei, Ucrainei și Georgiei la UE

Palatul Elysee precizează faptul că președinții din cele trei state ar putea, spre exemplu, să fie asociați la reuniunile Consiliului European mult mai des. Totuși, Uniunea Europeană a lansat deja luni, un prim semnal, atunci când a lansat procedura pentru examinarea cererilor de aderare depuse de cele trei țări, după ce Federația Rusă a invadat Ucraina. UE a reamintit de cei doi ani care au fost necesari pentru a răspunde la cererea de aderare a României.

Vrem să le răspundem în modul cel mai rapid și concret, pentru a le ancora rapid (…) Dar nu poate exista o procedură accelerată de aderare, deoarece aderarea semnifică o convergență a economiilor, respectarea unui anumit număr de criterii și de constrângeri pentru statul care aderă, care trebuie să aibă o economie suficient de puternică pentru a intra”, a transmis Palatul Elysee.

Premierul olandez, Mark Rutte, şi omologul său din Luxemburg, Xavier Bettel, au amintit Ucrainei, cu ocazia reuniunii informale a Consiliului European, că nu există o procedură rapidă privind admiterea unui stat în Uniunea Europeană.

„Nu există o procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană”, a afirmat Mark Rutte, în momentul sosirii la summitul de la Versailles, conform cotidianului Le Monde.

„Nu le putem da impresia cetăţenilor ucraineni că totul se poate produce de pe o zi pe alta”, a declarat, la rândul său, premierul Luxemburgului, Xavier Bettel.

Cu ocazia summitului informal al Consiliului European, liderii statelor membre UE şi ai instituţiilor comunitare vor oferi susţinere pentru Ucraina şi probabil vor oferi perspective pe termen lung privind admiterea în Uniunea Europeană. Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut, în contextul intervenţiei militare ruse, admiterea urgentă a Ucrainei în Uniunea Europeană şi a depus o cerere formală de aderare. Cereri similare au depus Republica Moldova şi Georgia.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a reamintit recent că, potrivit procedurilor, o decizie privind eventuala admitere a Ucrainei în Uniunea Europeană necesită unanimitate la nivelul celor 27 de state membre, precizând însă că sunt „diverse opinii şi sensibilităţi”.

La rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a afirmat că Uniunea Europeană manifestă deschidere pentru eventuala admitere a Ucrainei, dar a subliniat că acest lucru nu se va întâmpla în termen scurt. „Avem numeroase teme asupra cărora colaborăm strâns şi, în final, sunt ai noştri şi vrem să fie în interiorul UE”, a declarat Ursula von der Leyen.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *