STAT ÎN STAT la RATC. Curtea de Conturi s-a prins de „șmecheria” Clean Control de la Regie. Consiliul Local dă din umeri!

Camera de Conturi Constanța a emis la 11 ianuarie a.c. o decizie după examinarea unor deficiențe constatate la un control efectuat la Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța (RATC). Situația Regiei este un fel de „secret al lui Pollichinele”, problemele fiind de notorietate, însă ceea ce constănțenii nu știu din acest raport reliefează detalii care dau fiori: plăți nelegale, comisioane abuzive, nerespectarea deciziilor Consiliului Local Municipal Constanța; pe scurt, o haiducie financiară întreprinsă de fosta conducere pentru „căpușarea” RATC. Când vorbim de „căpușare”, facem referire la SC Clean Control SRL ITC, firma de casă a fostei conduceri, încă colaboratoare a RATC, prinsă de Curtea de Conturi „cu mâța în sac”, cum s-ar spune.

RATC a devenit acționar minoritar la SC Clean Control SRL ITC, în două etape, trecând de la 60% la 40% într-o primă fază și la 24%, anul trecut. Era doar o scamatorie pentru ca Regia să fie evitată, prin procentul mai mic de 50%, de controalele Curții de Conturi.

 

ratc 5 e1507642563566

La controlul efectuat, Curtea de Conturi a stabilit că, astfel, a fost încălcată legea 215/2001 a administrației publice locale. Mai mult, s-a stabilit că Regia nu a emis facturi, potrivit Codului Fiscal, având în vedere faptul că RATC este persoană impozabilă, ce are obligația de a emite facturi și, totodată, a solicitat subvenția de la Primăria Constanța fără transmiterea de documente justificative și fără încheierea unui contract ce trebuia să cuprindă, printre altele, categoriile de persoane care beneficiază de serviciul public subvenționat de transport!

ratc1 ratc2

Haiducia Clean Control, ținută în brațe în rapoartele de activitate

În toți anii precedenți în care Regia era condusă de Ovidiu Tănase, rapoartele anuale de activitate ale Regiei conțineanu o poezie de ținut în brațe a SC Clean Control ITC SRL, celebra firmă de controlori pe autobuzele RATC, atât de „apreciați” de constănțeni. Mai exact, textul a fost acesta, în fiecare an: „Considerăm că situațiile financiare încheiate la 31.12.XXXX prezintă o imagine fidelă a poziției financiare, a performanței fluxurilor de trezorerie și a capitalului propriu”.

În urma controlului Curții de Conturi, nici vorbă de „imagini fidele ale poziției financiare”, întrucât s-au depistat cheltuieli nelegale sau chiar nevirarea veniturilor cuvenite bugetului Consiliul Local Constanța! Cu alte cuvinte, constănțenii „frauduloși” prinși pe mijloacele de transport în comun îi pot întreba pe acești controlori ce au de gând să facă cu banii din amenzi, pentru că, din ceea ce aflăm de la Curtea de Conturi, SC Clean Control ITC SRL a „uitat” să vireze bugetului local suma de aproape 1,5 milioane lei! Astfel a fost încălcată Ordonanța nr.2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

ratc3

Comisioane stabilite în funcție de chef, peste capul Consiliului Local

Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Constanța, Clean Control beneficia de 5% din sumele primite la vânzarea a 100.000 de bilete, 8% până la 150.000 și 10% dacă cifra „sărea” de 150.000. Numai că organul tutelar, respectiv Consiliul Local Constanța, a fost perceput ca irelevant de SC Clean Control ITC SRL și încasa 10% indiferent de situație! Curtea de Conturi a depistat astfel plăți ilegale de peste 151.000 lei, în perioada 1.VII.2013 – X.2016, plus aproape 58.000 lei, ca urmare a aplicării eronate a procentului aferent comisionului de vânzare a biletelor de transport.

Potrivit conducerii RATC, s-a stabilit ca SC Clean Control ITC SRL să returneze acești bani în baza unei eșalonări întinsă pe o perioadă de 30 de luni, fixate la 5.000 lei/lună, în prezent fiind returnați 96.500 lei, în primul caz și 38.069 lei, în al doilea caz, unde eșalonarea este fixată la 1.900 lei/lună.

ratc4

Se așteaptă reacția adormitului în front, Consiliul Local Constanța

După constatarea debandadei de nedescris de la RATC, Curtea de Conturi a stabilit necesitatea reglementării raporturilor juridice între Regie și Primăria Constanța, prin încheierea unui contract de prestări servicii publice subvenționate de transport, verificarea corectitudinii datelor solicitate spre decontare la Primăria Constanța, privind revoluționarii sau luarea de măsuri concrete cu privire la ieșirea din situația de incapacitate de plată și virarea la bugetul de stat a creanțelor fiscale restante. De asemenea, Curtea de Conturi s-a rugat, efectiv, de Primăria Constanța să încaseze (ca beneficiar legal) suma din amenzile aplicate, până la 30 iunie a.c., alături de stabilirea prejudiciului creat. Nimic din aceste puncte nu a fost pus în aplicare de Consiliul Local Constanța, culmea, singura entitate care a pus la dispoziție documentele solicitate a fost RATC, care, într-un final, a informat CLM cu privire la reducerea participației la capitalul social al Regiei la SC Clean Control ITC SRL.

ratc 4 e1507642887660

Pentru anul trecut, SC Clean Control ITC SRL a raportat în bilanțurile contabile datorii de peste 711.000 lei și pierderi de peste 183.000 lei, profitul fiind, evident, zero; numărul de angajați fiind de 150. De asemenea, tipul de activitate, conform încadrării CAEN, este de „activități de protecție și gardă”, sugestiv pentru constănțenii „frauduloși”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.