Start Up Nation, lansat și la Constanța. Guvernul pune la bătaie câte 200.000 lei pentru 10.000 de viitori antreprenori

Secretariatul General al Guvernului în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Consiliul Județean Constanța, au organizat, vineri, în Aula B a Universității „Ovidius”, prezentarea Programului “Start – Up Nation ROMÂNIA’’, adresat adresează tinerilor care doresc să își înființeze o companie, program despre care TOMIS NEWS relata în detaliu pe 29 martie a.c.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul vrea să aloce bani pentru 10.000 de tineri antreprenori. „Se înregistrează eșecuri ale pieței, statul este solicitat să intervină în economia reală”

La eveniment au participat rectorul Universității „Ovidius”, Sorin Rugină; șeful oficiului teritorial Constanța pentru IMM-uri, George Fulina; directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Dănuț Jugănaru; președintele Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu sau viceprimarul municipiului Constanța, Dumitru Babu, alături de Adrian Mlădinoiu – Secretar de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului și Harry – Ilan Laufer – Secretar de Stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

tutuianu ovidius 2

„Astăzi este o zi frumoasă, în care, la nivel mondial, se sărbătorește Ziua Sănătății și avem manifestări la Facultatea de Medicină, bursa locurilor de muncă, însă, de departe, cea mai importantă întâlnire este aceasta, în care acest proiect foarte important poate fi pe viață sau vă oferă niște perspective”, a spus Sorin Rugină în deschiderea evenimentului.

Jugănaru: „Fără antreprenori nu putem să ducem economia țării mai departe”

Directorul general al CCINA, Dănuț Jugănaru, a precizat că se impun cursuri obligatorii de antreprenoriat în facultăți.

„Din experiența mea din 1993 încoace la conducerea Camerei de Comerț Constanța, am ajuns la câteva concluzii: puncte de vedere atât de diferite, până la a fi contrare. Să fii antreprenor este ușor, spun unii, că e atât de ușor să deschizi o firmă. Problema e ce faci mai departe cu ea… Alții spun că este complicat, atâta bătaie de cap, birocrație, raportări, impozite. Adevărul este undeva la mijloc și aș vrea ca noi toți de aici să nu fim acuzați peste ceva timp că i-am ajutat pe tineri să eșueze, pentru că nu le-am spus de la bun început la ce ar trebui să se înhame. Pe de altă parte, aș mai spune că trebuie să fim conștienți că e o competiție! 10.000 de beneficiari, împărțit la tot ceea ce înseamnă România, nu e chiar mult, asta înseamnă că noi trebuie să fim mai buni decât alții, pentru ca proiectele noastre să fie aprobate! Pentru aceasta, trebuie să ne pregătim! În urmă cu câteva zile, am deschis un Birou Unic, în prezența autorităților locale, astfel încât un viitor antreprenor să găsească într-un singur loc cât mai multe informații despre ceea ce are de făcut după ce deschide firma. Ne-am autorizat ca furnizor de pregătire pentru cursuri de inițiere în antreprenoriat și cred că, încet încet, fiecare dintre instituțiile prezente aici să putem ajuta pe constănțenii care vor să fie beneficiarii acestor finanțări. Să nu uităm că mai există și alte șanse. Mai sunt bugetele de anul trecut pentru Start Up Plus. (…) După părerea mea, se impune tot mai mult, la situația actuală a României, să avem în cât mai multe facultăți, nu opționale, ci obligatorii, cursuri de antreprenoriat, pentru că nu știm care dintre toți va fi viitor antreprenor. Ce-ar fi dacă toți ar fi antreprenor? Cine ar mai lucra? Nu toți sunt pregătiți mental pentru a-și asuma niște riscuri, dar fără antreprenori nu putem să ducem economia țării mai departe. Avem mare nevoie de creare de locuri de muncă”, a spus Jugănaru.

CITEȘTE ȘI:

S-a înființat Biroul Unic: Oferă agenților economici consultanță privind obținerea avizelor și autorizațiilor necesare funcționării

Babu: „Sunt ofticat. V-aș lua toți banii, la ce idei am”

Unul dintre cei mai pitorești reprezentanți ai administrației locale, viceprimarul Dumitru Babu, a jonglat cu limbajul de cartier, până a ajuns la concluzia, interesantă de altfel, care l-a și salvat: „voi aveți șansa pe care noi nu am avut-o!”

„Mă oftic că nu am vreo 30 de ani, că vă luam toți banii! La ce idei am… Am 38 de ani și nu fac altceva decât să citesc marile afaceri de succes din România, toți proprietarii spun că au plecat de la zero, cu bani împrumutați sau de la rude… voi aveți o șansă acum să luați 200.000 de lei de la statul român și îi felicit pentru ideea pe care au avut-o și peste 10 ani să citim de voi că sunteți mari investitori, mari angajatori. Aveți oportunitatea pe care noi nu am avut-o!”, a spus Babu.

Țuțuianu: „Am promis că deschid Constanța pentru investiții! Acord tot sprijinul meu!”

Președintele CJC, Marius-Horia Țuțuianu, a amintit că va fi „întotdeauna aproape de tineri” și, prin evenimentul de vineri, s-a confirmat o promisiune din campania electorală de anul trecut: deschiderea județului pentru investiții.

„Lansăm acest proiect și la Constanța, proiect de importanță vitală pentru județul nostru. Când am preluat această funcție, am spus că voi deschide Constanța pentru investiții, voi deschide județul pentru micii investitori și de aceea, astăzi, împreună cu Guvernul României lansăm acest program, pe care îi invităm să îl acceseze toți tinerii, toți întreprinzătorii! Este un program despre care secretarii de stat vor da mai multe informații, însă eu, la Consiliul Județean, voi fi întotdeauna aproape de tineri. Îmi doresc ca tinerii să se informeze și le doresc ca în următoarea perioadă să acceseze acest program. În acești 10.000 de beneficiari, sper ca județul Constanța să fie unul dintre județele fruntașe. Acord tot sprijinul meu și să dea Dumnezeu să fie tot mai mulți tineri din Constanța care să acceseze acest program!”, a spus Țuțuianu.

tutuianu ovidius 3

Programul Start Up Nation va fi lansat pe 1 mai a.c., în cadrul căruia vor fi finanțate 10.000 de noi afaceri, cu o sumă maximă, nerambursabilă de 200.000 lei pe o perioadă de 2 ani. Domeniile principale care vor fi finanțate cu prioritate sunt producția, domeniul IT, industrii creative, dar și servicii și comerț.

Pentru accesare, aplicanții  trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printre care: sunt SRL-D, SRL sau cooperații, nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, au codul CAEN autorizat la ONRC în momentul depunerii documentației de decont, garantează minim 1 loc de muncă (deci nu mai există obligația de minim 2 locuri) și îl menține pe o perioadă de până la 2 ani (nu mai sunt 3 cum se anunțase inițial) după implementarea proiectului. De asemenea, cheltuielile eligibile sunt reprezentate de: echipamente și utilaje, autoutilitare (se dorește să se includă și autoturismele dar doar pentru taxi și școli de șoferi), echipamente de climatizare/încălzire, echipamente de obținere a unei economii de energie, echipamente IT, mobilier, birotică, chirii, salarii (care se pare că vor fi limitate la mediu pe economie și la 12 luni) realizare pagini web, promovare (posibil limitate la 8000 lei), francize, licențe, cursuri de antreprenoriat, software și consultanță (se dorește o limită de 8%). În ceea ce privește TVA, se dorește ca aceasta să fie eligibilă pentru firmele care nu sunt plătitoare de TVA.

Detalii suplimentare AICI!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.