Spread the love

După starea de urgență, România a intrat din 15 mai în stare de alertă pentru 30 de zile. Pe 15 iunie, starea de alertă se termină și odată cu ea toate restricțiile și amenzile dispar. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat duminică seara că este însă greu de crezut că din 15 iunie va fi libertate totală și că în opinia sa va fi prelungită starea de alertă. De cealaltă parte, din Parlament se anunță că nu va fi încuviințată prelungirea stării de alertă. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, acuză Guvernul Ludovic Orban că pregătește prelungirea stării de alertă, după data de 15 iunie, pentru a evita o moțiune de cenzură în Parlament. Totodată și cei de la PRO România sunt de aceeași părere, președintele Victor Ponta anunțând luni că va vota împotriva prelungirii stării de alertă. De asemenea, cei de la PSD au anunțat la rândul lor că nu vor vota prelungirea stării de alertă.

Evident, liberalii își susțin guvernul și parlamentarii PNL vor vota la momentul respectiv prelungirea stării de alertă, pentru că „este vorba de sănătatea noastră și este mult mai corect să fim atenți vis-a-vis de modul în care diverse lucruri pot să decurgă în viitor”, așa cum ne-a precizat președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă.

Tendința este de a ne conduce afacerile fără restricții, de a face administrație fără restricții, de a ne relua viața normală și circuitul normal. Mie îmi este foarte greu să uit că oameni au fost bolnavi, au suferit, au avut viața în pericol, mulți au murit… Nu am cum să nu țin cont de avertismentele celor care sunt specialiști, epidemiologi, care pornesc de la principiul prudenței și vor să diminueze cât mai mult riscurile, pentru a nu reveni într-o stare de pandemie. Eu merg pe ceea ce spun specialiștii! Cred că trebuie să ne asumăm aceste restricții, pentru că este vorba de sănătatea noastră și este mult mai corect să fim atenți vis-a-vis de modul în care diverse lucruri pot să decurgă în viitor. Evident că o perioadă fără restricții înseamnă dinamizarea activităților sociale și economice, dar dacă specialiștii ne spun că asta înseamnă riscuri pentru sănătate, eu nu mi-aș asuma asemenea riscuri! Depinde de ce fel de restricții vorbim. Singurele restricții pe care le percep ca riscuripentru economie sunt cele legate de transporturi – oameni, mărfuri. România se pliază rapid la tot ce se întâmplă în lume. Activitatea economică este blocată de pandemie. România poate să asigure șomajul tehnic exact atât cât a zis Guvernul că poate. La programul de reformă propus de guvern există un pachet de finanțare pentru angajații care se reîntorc în muncă și există și un pachet de bugetare pentru continuarea șomajului tehnic în anumite domenii. Problema economiei românești este una europeană, noi trăim pe piața unică și depindem de import – export și cu țări non-UE. Dacă această criză economic a sfâșiat lanțurile de aprovizionare, aceste legături – contracte, se refac destul de greu în timp. Din păcate, capacitatea noastră de a ne reface este mult prea înceată, dacă ne raportăm la ritmul de refacere din criza economică. Astăzi, companiile au o problemă cu fluxurile de aprovizionare, de finanțare, datorită fluxului de capital sfâșiate, în foarte multe feluri. Toată această situație economică nefavorabilă se datorează faptului că toate țările, în UE și non-UE, au intrat în recesiune economică. Este o temă falsă – mai puțin contează că suntem în stare de alertă sau nu. Starea de alertă consumă resurse de la bugetul statului, dar pune niște restricții astfel încât să asigure siguranța cetățeanului. Eu sunt convins că pachetul de măsuri economie propus de Guvern va continua!”, a spus deputatul Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

PSD, ALDE și PRO România dețin majoritatea în Parlamentul României și avertismentele acestor partide cu privire la prelungirea stării de alertă sunt… de luat în seamă. Potrivit deputatului liberal, aceste partide doar profită de emoția colectivă și își… justifică votul politic.

„Bănuiesc că vor asigura o majoritate parlamentară și bănuiesc că vor reuși să își impună punctul de vedere. Este vorba de o matematică parlamentară… Depinde și de UDMR și de USR. Mă deranjează o abordare, ei (PSD, ALDE, PRO România – n.r.) au simțit că starea de alertă impune restricții și încearcă să se suie pe emoția colectivă și să își justifice votul, explicând că neimpunerea restricțiilor ar ajuta business-ul. Economia României are probleme profunde, fluxuri, lanțuri, circuite, iar refacerea lor depinde de modul în fare fiecare țară va reuși să iasă din recesiune, pentru că suntem în lanț cu țările din jur și nu numai”, a mai spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *