Starea de alertă: Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă rămâne la „butoane”

În perioada stării de alertă, deciziile de restricţie le va lua Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), la fel ca în cazul stării de urgență, din care fac parte Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, SRI, SPP şi STS.

Relevant este faptul că deciziile nu mai pot fi luate prin ordonanţe militare.

CNSSU va putea propune orice măsură care trebuie să fie luată pentru evitarea extinderii epidemiei de coronavirus.

Starea de alertă este reglementată prin OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă şi se poate institui atât la nivel local şi judeţean, cât şi la nivel naţional. De asemenea, pentru a fi instituită starea de alertă, nu va mai fi nevoie de votul Parlamentului. Starea alertă se declară potrivit Ordonanței de Urgență nr. 21/2004 și se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență.

Situația de alertă este evenimentul excepțional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare și intensitate amenință viața și sănătatea populației, mediul înconjurător, valorile materiale și culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri și acțiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare și managementul unitar al forțelor și mijloacelor implicate.

Măsurile de restrângere a exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți trebuie să fie proporționale cu situațiile care le-au determinat și se aplică cu respectarea condițiilor și limitelor prevăzute de lege. Acțiunile și măsurile se stabilesc în regulamente, planuri, programe sau în documente operative aprobate prin decizii, ordine ori dispoziții emise conform reglementărilor în vigoare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *