Starea de alertă, ADOPTATĂ în Parlament, cu guvernul strâns de guler: „NU putem permite ca chelneri, coafeze și șefi de pompe funebre să ajungă șefi de spitale!”

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a dezbătut, miercuri, după 15:00, solicitarea premierului Ludovic Orban privind încuviinţarea instituirii stării de alertă în România. Starea de alertă a fost instituită pentru 30 de zile, însă, potrivit legii care a intrat luni în vigoare, dacă aceasta vizează întreg teritoriul ţării este necesară încuviinţarea Parlamentului, în termen de cinci zile.

Hotărârea de Guvern prin care se instituie starea de alertă, începând cu 18 mai, a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial. Printre măsurile prevăzute sunt obligativitatea purtării măştilor, interdicţia de a circula, în localităţi, în grupuri mai mari de trei persoane care nu sunt din aceeaşi familie, interzicerea mitingurilor şi concertelor, suspendarea zborurilor şi menţinerea mai multor puncte de frontieră închise, dar şi suspendarea cursurilor şcolare.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a anunţat, marţi, că parlamentarii formaţiunii vor vota pentru încuviinţarea stării de alertă, dar că se vor face amendamente, dorindu-se evitarea „abuzurilor”. „Unul dintre ele portul măştii”, a afirmat Romaşcanu, făcând referire la faptul că măştile nu au fost obligatorii în starea de urgenţă, dar au devenit obligatorii în starea de alertă.

Parlamentarii au modificat proiectul, la inițiativa PSD, cu câteva ore înainte de vot. Astfel, printre altele, aleșii au decis ca spitalele să treacă din nou în subordinea autorităților locale, iar Guvernul să fie obligat să pună măști la dispoziția persoanelor defavorizate. Hotărârea de Guvern care instituie starea de alertă a trecut prin Comisia Juridică a Parlamentului şi a fost din nou modificată. De asemenea, o altă modificare se referă la faptul că managerii şi directorii de spital nu pot fi schimbaţi din funcţie de Guvern în timpul stării de alertă, ci doar de autorităţile locale.

Guvern criticat, proiect adoptat…

Solicitarea guvernului de instituire a stării de alertă a fost prezentată de secretarul de stat din cadrul MAI, Raed Arafat, care a precizat că „nu putem să ne separăm de restul țărilor europene sau din țările lumii”, iar raportul comun de adoptare a fost prezentat de deputatul PSD Laura Moagher.

După o serie de ciondăneli între președintele Camerei, Marcel Ciolacu și senatorul PNL, Daniel Fenechiu, a intervenit liderul USR, Dan Barna.

„Suntem convinși că acest guvern are nevoie de un instrument legal. Vom fi constructivi, guvernul acesta e al României, nu al PNL, cum nu a fost nici al PSD până acum câteva luni. Felul în care ieșim din criză chiar ne privește pe fiecare dintre noi. Nu înseamnă că închidem ochii, am înțeles că sunt necesare măsuri specifice, însă oamenii au nevoie de o perspectivă care să ne ajute să înțelegem cum se va schimba viața noastră în următoarele luni”, a spus Barna.

PRO România a anunțat că nu va vota starea de alertă. La fel a procedat și senatorul PSD, Eugen Teodorovici, motivând că „nu a existat nici un fel de consultare în interiorul partidului privind acest subiect”. De asemenea, nici parlamentarii ALDE nu au votat Hotărârea de Guvern, anunțul fiind făcut de Călin Popescu Tăriceanu.

„Există și voturi împotrivă! Oricine trece de anul 2 în facultatea de Drept știe că în Parlament nu votezi Hotărâri de Guvern! Votăm împotrivă pentru a explica că prin votul pentru nu faceți altceva decât să dați puteri mai mari guvernului Orban care a dovedit că e incapabil să își apere cetățenii. M-aș fi bucurat să votăm azi legea prin care asigurăm măști sau să votăm măsuri economice, pentru a fi siguri că nu vom mai fi ca în 2010 când românii au plătit cu viața și buzunarele lor greșelile și hoțiile unui guvern. Acest parlament a fost votat ca să dăm legi: pentru rate la bănci, pentru utilități, PNL s-a opus! Aș fi vrut să interzicem guvernului să mai vândă români, bușteni, grâu…”, a spus Victor Ponta.

UDMR a anunțat că va vota pentru adoptarea Hotărârii de Guvern, deși parlamentarii acestei formațiuni au criticat constant în plen guvernul Orban.

Dezbaterile au fost încheiate de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

„Acuzați Parlamentul pentru un demers de a încuviința o stare de alertă, pe care l-ați inițiat, în cursul acestei săptămâni printr-o solicitare. Vă dați seama în ce situație ridicolă ați pus guvernul? Nu ați explicat de ce timp de 3 zile nu a existat nici o reglementare, pentru că dvs., cei de la Guvern, ați uitat să trimiteți la Parlament proiectul de lege. (…) Acest Parlament nu are încredere în Guvern și simte nevoia să aibă acest mecanism de control pentru măsurile de multe ori abuzive propuse. (…) Evident că trebuie să avem un control și nu putem permite ca în continuare coafeze, chelneri, șefi de pompe funebre să ajungă șefi de spitale!”, a spus Simonis.

Hotărârea de Guvern prin care se instituie starea de alertă a fost adoptată. Dintr-un total de 465 de deputați și senatori, au votat 417, fiind înregistrate 372 de voturi pentru, 37 împotrivă, 6 abțineri și 2 parlamentari nu au votat.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.