Sprijin pentru fermieri și procesatori. Oros promite un fond de creditare și unul de garantare

România poate cheltui 1% din totalul fondurilor alocate pentru dezvoltare rurală, respectiv 80 de milioane de euro, pentru sprijinirea fermierilor şi agricultorilor afectaţi de criza Covid-19, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Potrivit ministrului, valoarea maximă a sprijinului este de 5.000 de euro pentru fermieri şi 50.000 de euro pentru procesatori. Oros a mai precizat în cadrul conferinței de presă pe care a organizat-o că sprijinul va fi sub forma unei sume forfetare, iar rambursarea ulterioară de către Comisia Europeană se va face în conformitate cu creditele bugetare şi sub rezerva disponibilităţii fondurilor.

„Sumele pe care nu le-am utilizat până acum, nu au fost accesate să le putem dirija în măsuri de sprijin, care au aplicabilitate până în 31 decembrie 2020. Beneficiarii vor fi cei mai afectați – fermieri și agricultori – de această criză. Vom lucra să definim condițiile de eligibilitate și, eventual, criteriile de selecție, astfel încât să fie obiective și nediscriminatorii pe baza dovezilor disponibile. Sprijinul va avea forma unei sume forfetate, iar rambursarea ulterioară de către comisie se face în conformitate cu creditele bugetare și sub rezerva disponibilității fondurilor. Ne este permis să cheltuim cu această măsură până la 1% din total alocare fonduri pentru dezvoltare rurală, în cazul României 80 de milioane de euro, cam atât mai aveam noi, între 72 și 80 milioane euro, neutilizate din alte măsuri care au fost mai puțin accesate. Valoarea maximă a sprijinului nu va depăși 5.000 de euro la fermier și 50.000 de euro la procesator. Asta vine în completare la sumele care vor fi destinate celor afectați de secetă, unde discutăm de bani din bugetul național, când evaluările vor fi definitivate și vom găsi o modalitate de sprijin nediscriminatorie”, a spus Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a mai vorbit și despre scheme de sprijin pentru compensarea pierderilor, precum un fond de creditare și unul de garantare pentru fermieri.

„Lucrăm și la alte modalități de a sprijini și de a compensa pierderile celor care lucrează în agricultură și în industrie alimentară și sunt afectați de evoluția pandemiei. Avem aproape definitivat un fond de creditare, astfel încât să intervenim și să plătim jumătate din rata dobânzii; un fond de garantare, astfel încât să avem pachetul complet. Și scheme de sprijin pentru compensarea pierderilor, dar și un fond de garantare și unul de creditare. Foarte mulți fermieri ne-au spus că nu doresc neapărat un sprijin sub orice formă, ci doresc mai mult să fie stimulați, să își poată continua producția, să aibă niște facilități la creditare și noi să garantăm acele credite cu care să își continue activitatea”, a mai spus Oros.

„Va trebui să regândim tot sistemul de irigații”

Ministrul Agriculturii a mai vorbit, în cadrul conferinței de presă, despre faptul că tot sistemul de irigații trebuie regândim, întrucât nu știm ce va fi în următorii ani.

„Monitorizăm ceea ce se întâmplă în teritoriu. La ora actuală se irigă pe o suprafață de 197.919 ha, deși, avem canale de irigații pe 2.000 de km, care în mod normal ar putea deservi 622.000 ha, dacă aceste canale ar fi conectate la o infrastructură secundară reabilitată și dacă fermierii ar avea echipamente de udare. Și pentru acești fermieri și ale căror sole sunt lângă canalele principale ne gândim la o formulă de creditare astfel încât să își poată cumpăra echipamentele de udare. Nu știm ce va fi în anii următori. În timp, va trebui să regândim tot acest sistem și nu discutăm doar de irigații, dar în primul rând un sistem global de gestionare a apei. Sunt foarte multe țări care, de ani de zile, nu au avut acces la apă și au reușit prin anumite lucrări să mențină apa în sol. Va trebui să discutăm foarte serios și cu cei de la Ministerul Mediului să avem un program guvernamental de gestionare a apei. Implică sistem de irigații, lucrări de prevenire a fenomenului de deșertificare, dar și lucrări agrotehnice pe care fermierii trebuie să le acceseze”, a mai spus Adrian Oros.

Finanțare pentru serviciile de stocare private pentru lactate

La sfârșitul lunii trecute, Comisia Europeană a cedat presiunii industriei agroalimentare și a anunțat măsuri excepționale de piață. Pachetul își propune să abordeze tulburările deja observate, precum și riscurile viitoare pentru piețele agricole și include ajutorul de depozitare privată (PSA) pentru produsele lactate și din carne și flexibilitatea pentru unele programe de sprijin pe piață, precum și derogări excepționale de la normele UE privind concurența care va permite operatorilor să adopte măsuri de autoorganizare a pieței. Cu toate acestea, sumele alocate au fost reduse, iar ministrul Oros a arătat că, în cazul României, suma este destul de mică, respectiv 931.000 de euro.

„Acolo unde este posibil se poate finanța stocarea privată, la produse lactate, lapte praf și diferite brânzeturi sau la carne. Am fost foarte bucuros de această modalitate de a ajuta procesatorii și fermierii indirect. Suma alocată României este de 931.000 de euro, o sumă destul de mică. Sigur că fermierii și procesatorii această măsură, eu vreau le transmit că ne gândim să utilizăm și această sumă chiar dacă este mică și să găsim o modalitate pentru a compensa stocarea privată. Va trebui să evaluăm care sunt acei procesatori care au capacitate de stocare, să analizăm toate datele care le putem obține prin DSV-uri și direcțiile agricole județene, astfel încât dacă vom lua această decizie de stocare privată să venim în sprijinul procesatorilor care au probleme cu stocurile și indirect cu colaboratorii lor principali – fermierii. După trecerea acestei crize, vom avea nevoie în continuare de producții de lapte și de fermieri. Nu aș vrea ca în această perioadă grea presiune să fie doar asupra fermierilor care produc lapte și procesatorii să ofere preț pe kg de lapte foarte scăzut astfel încât unii dintre fermieri să nu mai reziste pe piață și să renunțe. Ar fi foarte grav, pentru că, începând din august – septembrie, vor fi necesare cantități mari de lapte. Dacă vom reuși să găsim o schemă de a stimula această stocare privată în domeniul produselor din lapte, vom avea patru condiții: să se respecte contractele încheiate cu fermierii, toți procesatorii care vor accesa forma de sprijin trebuie să fie la zi cu plata laptelui către fermier, produsele stocate care se vor lua în calcul trebuie să conțină 100% lapte materie primă din România și produsele stocate trebuie să conțină 100% lapte și nu înlocuitori”, a mai spus ministrul Oros.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *