SPITALUL REGIONAL de la Constanța, o poveste guvernamentală pentru electorat! Ministerul Sănătății: „Căutăm structura și sursele de finanțare”

Mult doritul spital regional de la Constanța se lasă în continuare așteptat. Nimic nu este clar, nici măcar dacă un asemenea proiect se va realiza vreodată și asta în contextul în care suntem în campanie electorală, când chiar și fanteziile sunt prezentate ca certitudini. Consiliul Județean Constanța se zbate în această neclaritate, țintuit în sintagmele guvernamentale și tipice politicului de la noi: O să…!

Potrivit programului de guvernare al PSD, este vorba de opt spitale regionale, printre care unul la Constanța. Între timp, de la opt s-a ajuns la cinci, pentru ca, în final, astăzi să se discute doar de trei și, evident, Constanța nu se regăsește printre aceste ultime trei priorități, deși autoritățile locale au deja terenul unde ar urma să fie realizat.

Consiliul Județean: „Spitalul este o nevoie imperativă”

Investițiile în infrastructura din domeniul sănătății este un deziderat național și, în acest registru, Consiliul Județean Constanța a transmis către TOMIS NEWS, pe 6 martie a.c., printre altele, că existența acestui spital este o nevoie imperativă:

raspuns cjc

De altfel, pe 29 martie, președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, a arătat că Ministerul Sănătății transmite asigurări că se lucrează intens.

„Este decizia Guvernului, după cum a spus și doamna ministru Pintea, săptămâna trecută, am primit asigurări că se lucrează intens și îmi vor da o soluție în cel mai scurt timp, am văzut că domnul ministru Teodorovici a comunicat că va intra un memorandum. Aștept să văd memorandumul”, a spus Țuțuianu.

CITEȘTE ȘI:

Cu o zi înainte, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, promitea din nou că spitalul regional va fi o realitate la Constanța și Craiova, cu bani prevăzuți în bugetul MApN.

„Vor fi două spitale atât publice, cât şi cu caracter militar, fiind în două zone în care există baze militare NATO. Constanţa desigur are şi alte elemente, un număr ridicat de turişti pe timp de vară, problema migranţilor. Sunt elemente care justifică astfel de spitale. (…) Ştim deja cât durează construcţia, cât costă efectiv un astfel de spital. (…) Avem locaţii identificate, banii vor fi prevăzuţi în bugetul Ministerului Apărării – vor face parte din cei 2% pentru Apărare. La rectificare completăm sumele necesare dacă va fi nevoie”, a spus Teodorovici.

CITEȘTE ȘI:

De asemenea, o bună parte din finanțare ar urma să fie obținută în baza unei colaborări cu Guvernul Turciei, potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

„Am fost în Turcia, am discutat cu cei de acolo, cu privire la realizarea unui acord Guvern – Guvern, pentru construcția acestui Spital Regional Constanța. S-au făcut pași importanți de atunci, s-a promovat în Guvern un memorandum prin care se aprobă construcția Spitalului Regional Constanța în colaborare cu partea turcă”, a spus ministrul Pintea.

Circ politic

Bâlbâielile guvernamentale au fost suficiente pentru Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, care a speculat neseriozitatea Guvernului și, în consecință, l-a tăvălit cu fiecare prilej public. De exemplu, pe 11 martie, i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să comunice la Bruxelles punctul de vedere oficial al Guvernului în privința celor trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova. Crețu amintea faptul că serviciile Comisiei Europene oferă deja asistență tehnică Ministerului Sănătății, reiterând totodată angajamentul său personal, cât și al serviciilor Direcției Generale pentru Politică Regională (DG REGIO), de a sprijini în continuare autoritățile din România pentru realizarea celor trei spitale regionale în actualul exercițiu financiar, inclusiv prin mobilizarea de asistență suplimentară acolo unde este cazul. Duminică, la Iași, Crețu a reluat atacurile la adresa Guvernului pe acest subiect.

Ministerul Sănătății o dă de gard la Constanța încă din… 2007! Au bani dar… caută surse de finanțare!

TOMIS NEWS s-a adresat Ministerului Sănătății pentru clarificări privind posibilul spital regional de la Constanța și, cu această ocazie, din răspunsul trimis pe 22 martie, aflăm că amplasamentul se regăsește în HG. Nr. 427/9.05.2007 și, în continuare, Ministerul insistă că „în planificare sunt opt spitale regionale de urgență”.

Totodată, Ministerul Sănătății ne-a mai precizat că „se află în stadiul de analiză și avizare a studiilor de fezabilitate trei proiecte de spitale enumerate (Iași, Cluj și Craiova – n.r.)”.

Referitor la Constanța:

„Prin Memorandumul cu tema Acordul de principiu privind identificarea alternativelor necesare pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Constanţa, din 9 noiembrie 2018, Guvernul a aprobat  efectuarea demersurilor necesare în vederea identificării  variantei optime de intervenție și colaborare guvernamentală în proiectul privind construcţia spitalului regional de urgență Constanţa, având în vedere experiența și expertiza altor state (cum ar fi Turcia) în acest domeniu. În urma aprobării Memorandum-ului, au avut loc întâlniri ale grupului de lucru format din  reprezentanti ai Ministerului Sănătății, Ministerului  Finanțelor Publice, Ministerului Apărării Naționale, Consiliului Județean Constanța, urmând a fi identificate în următoarea perioadă, structura și sursele de finanțare”, au mai precizat reprezentanții Ministerului Sănătății, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *