Spitalul Militar Regional, la VOTUL FINAL din Parlament. Va fi construit… pe raza municipiului Constanța

Proiectul de lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Spitalul Militar Regional „Mihail Kogălniceanu” este inițiat de 59 de deputați și senatori, toți mobilizați de parlamentarii constănțeni ai PSD, Liviu-Tit Brăiloiu, Nicolae Moga sau Radu Babuș. Într-un context în care cele opt spitale regionale – promise de PSD în programul de guvernare, printre care se regăsea și Constanța, au ajuns la cinci, apoi la trei, județul nostru fiind exclus în final din planurile inițiale, proiectul unității medicale a fost reluat de Brăiloiu și Moga în circuitul de la Senat, fiindu-i dată o conotație militară.

Unitatea spitalicească este menită să deservească „pacienți din zona Dobrogei și de sud est a țării”.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 23 aprilie și din 29 aprilie este la Camera Deputaților, unde raportul Comisiei pentru apărare trebuia emis până pe 7 mai. A fost emis marți, 19 mai, vicepreședintele comisiei, Radu Babuș, formulând o serie de amendamente, adoptate la votul comisiei. Astfel, s-a schimbat denumirea spitalului „în vederea evitării unei eventuale confuzii legate de numele localității cu același nume din județul Constanța”, noua titulatură fiind Spitalul Militar Regional „Carol I”. De asemenea, obiectivul nu va mai fi construit în județul Constanța, ci pe raza municipiului Constanța!

Ministerul Apărării Naționale va fi instituția responsabilă pentru coordonarea realizării obiectivului, care va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare, spitalul urmând să fie parte a rețelei sanitare proprii a acestui minister.

Inițial, MApN a transmis faptul că nu susține proiectul în forma inițială, din Proiectul de Lege nerezultând faptul că ministerului îi vor fi asigurate fonduri suplimentare, peste cele stabilite prin acordul politic de alocare a 2% din PIB pe o perioadă de 10 ani, iar aprobarea unui astfel de demers „ar greva bugetul alocat pentru apărare”.

În forma adoptată în comisia de apărare din Camera Deputaților, unitatea medicală va fi finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul MApN, cu posibilitatea utilizării fondurilor europene sau a unor împrumuturi.

În urma dezbaterilor membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, avizarea favorabilă a Proiectului de Lege, această comisie fiind cea cu greutate din circuitul parlamentar. Ultimul pas până la votul final din Camera Deputaților îl reprezintă raportul comisiei pentru buget, unde PSD are o majoritate relativă, comisie care se estimează că se va pronunța până marți, 26 mai, tocmai pentru ca proiectul să intre la votul forului decizional chiar săptămâna viitoare.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *