Spitalele NU vor mai putea cere sume exorbitante pentru părintele care vrea să aibă grijă în spital de copilul internat

Spitalele nu vor mai putea cere sume exorbitante pentru părintele care vrea să aibă grijă în spital de copilul internat, potrivit unui proiect guvernamental care urmează să fie adoptat. Legea sănătății spune că tarifele serviciilor hoteliere pentru persoana care însoţeşte copilul internat în vârstă de până la 3 ani se suportă de către casele de asigurări, dar nu spune cât costă pentru însoțirea copiiilor cu vârsta peste 3 ani. Acest fapt a condus la situații în care unele unităţi sanitare publice solicită un tarif pe care persoana care însoţeşte copilul internat nu îl poate achita, „ceea ce este de natură să producă o traumă emoţională pentru copil, generată de separarea copilului de aparţinător pe parcursul internării, dar și afectarea procesului de vindecare”, potrivit Guvernului.

În plus, există situații în care, din cauza numărului insuficient al personalului medical mediu, aparținătorul poate contribui activ la o îngrijire mai bună a copilului. Astfel de venituri au un aport mic la bugetul spitalului prin comparație cu beneficiile aduse de prezența aparținătorului lângă copil, beneficii care pot fi și de natură financiară ca urmare a duratei mai mici de spitalizare, a riscului mai mic de infecții asociate sau de accidente, mai consideră Executivul.

Afectarea dreptului la îngrijire al copilului a fost semnalată și de Avocatul Copilului – Adjunct al Avocatului Poporului.

Din aceste motive, Guvernul va introduce un tarif maximal pentru serviciile hoteliere pentru persoana care însoţeşte copilul internat în vârstă de peste 3 ani, în valoare de dublul alocației pentru hrană specifică secției în care este internat copilul. Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, Guvernul vrea să modifice legea sănătății astfel:

,,Art. 233 – Tarifele serviciilor hoteliere pentru persoana care însoţeşte copilul internat în vârstă de până la 3 ani, precum şi pentru însoţitorul persoanei cu handicap grav internate se suportă de către casele de asigurări de sănătate, dacă medicul consideră necesară prezenţa lor pentru o perioadă determinată. Tariful serviciilor hoteliere pentru persoana care însoţeşte copilul cu vârstă mai mare de 3 ani internat într-un spital public, suportat de însoțitor, nu poate depăşi dublul sumei reprezentând alocația pentru hrană specifică secției în care este internat copilul.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *