Spitalele, expertizate seismologic? Parlamentarii vor consolidarea unităților sanitare!

România nu și-a învățat lecția după marele cutremur din 4 martie 1977, care a dus la prăbușirea sau avarierea, în întreaga țară, a peste 30.000 de locuințe, iar 1.578 de români și-au pierdut viața! De asemenea, alte 11.300 de persoane au fost rănite…

Pentru că lucrurile nu s-au mișcat așa cum trebuie, în sensul consolidării imobilelor vechi, cu celebra bulină roșie, probabil că la un seism similar cu cel din ’77 urmările ar fi și mai devastatoare, în condițiile în care multe dintre clădiri s-au șubrezit din cauza trecerii timpului. În cei 41 de ani nu s-a făcut mare lucru în privința consolidării clădirilor cu risc seismic, fie din din cauza indolenței autorităților, fie din cauza opacității multora dintre cetățeni. Ce-i drept, nici legislația nu a fost de ajutor, nici de o parte, nici de alta. Acum, aleșii din Parlament încearcă să dreagă busuiocul, în sensul modificării legislației, pentru a putea permite mai ușor consolidarea clădirilor vechi.

CITEȘTE ȘI:

Ordonanța privind reducerea riscului seismic al construcțiilor, modificată: autoritățile locale pot interveni peste capul proprietarilor! Primarii din județ salută noile reglementări

Pe de o parte, mai mulți aleși de la USR și independenți, susținuți de deputați și senatori de la mai multe partide atât de la opoziție, cât și de la putere, au inițiat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Guvern nr.20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente. În fapt, este vorba de obligarea conducătorilor instituțiilor publice de a expertiza toate imobilele construite înainte de 1978 și în care funcționează unități spitalicești.

„Situația unităților sanitare din România e îngrijorătoare, dincolo de lipsă de medicamente, exodul cadrelor medicale, condițiile ce nu corespund normelor tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea. Starea imobilelor în care funcționează unitățile sanitare este de asemenea natură încât multe sunt în situația de a reprezenta un pericol public pentru pacienți în cazul unui seism, chiar unul moderat că intensitate. Astfel, din 3,5 milioane de metri pătrați de suprafață utilă reprezentând suprafața totală a spitalelor la nivel național, aproximativ o treime, sau un milion de metri pătrați sunt în clădiri încadrate la clasă I sau II de risc seismic. Mai mult, circa 500.000 de metri pătrați  aproximativ 14% din totalul suprafeței totale utile din spitale este în clădiri încadrate cu grad de risc seismic I sau II, dar care au fost reabilitate în ultimii zece ani. (…) Reabilitarea unităților sanitare fără adresarea tuturor problemelor de fond, inclusiv cea a riscului seismic, dincolo de pericolul evident pentru personal pacienți reprezintă un risc de infrastructură care poate cauza probleme în lanț în cazul unui seism major. Pe lângă efectele imediate, din cadrul unității respective, pierderea unei unități sanitare într-o situație de urgență duce indirect la pierderea a sute, mii de vieți care ar fi putut fi beneficia de asistență în unitatea respectivă la momentul crizei”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Dacă în cazul clădirilor rezidențiale și a spațiilor comerciale marcarea clădirilor cu grad de risc seismic ridicat poate fi o metodă eficientă de informare a populației privind riscurile asociate, în cazul instituțiilor publice, în special a celor sanitare, această măsură nu este nici indicată, nici suficientă. Pentru rezolvarea acestui risc major la adresa siguranței personalului, a pacienților a întregii populații, se impune o documentație suplimentară, pentru a putea urmări exact unde cum trebuie intervenit. Totodată, este necesar ca fondurile publice și europene destinate consolidărilor și reabilitărilor să fie alocate inclusiv în direcția eliminării acestui risc. În cazul unui eventual seism, este nevoie ca investițiile persoanele să fie protejate, iar asistența medicală cotidiană și cea de urgență să poată fi acordată la standarde europene, conform Constituției și legislației secundare terțiare în vigoare.

„Până pe 1 iunie 2010, toate clădirile utilizate ca spital, policlinică sau dispensar medical ar urma să fie expertizate în vederea încadrării acestora într-o categorie de risc seismic, excepție făcând cele deja expertizate după data de 01.01.2010. Persoanele care au atribuții de a demara aceste lucrări de expertiză sunt administratorii instituțiilor medicale. De asemenea, pentru a garanta investițiile făcute de către autoritățile centrale locale în consolidarea și reabilitarea imobilelor ce au utilitatea de spital, policlinică sau dispensar medical, toate documentațiile pentru investiții în cuantum de peste 450.000 de lei vor conține, în mod obligatoriu, o expertiză tehnică seismică cu o vechime de cel mult 10 ani“, se mai arată în expunerea de motive a proiectului și care este inițiată de senatorul USR Cristian Ghica.

Cu toate că a fost inițiat de opoziție, proiectul a fost aprobat în 27 iunie la Senat, iar în prezent se află comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, pentru întocmirea unui raport.

Pe de altă parte, tot în Parlament s-a aflat un proiect inițiat de deputatul PNL Ovidiu Raețchi, susținut de alți colegi, care cuprinde modificarea completarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente. Inițiatorul propune, printre altele, o îmbunătățire a legislației, în sensul că autoritățile vor putea expertiza mai ușor imobilele cu risc seismic, trecând mai ușor peste proprietarii care nu permit accesul experților. Proiectul a fost adoptat definitiv de Camera Deputaților.

CITEȘTE ȘI:

Sistemul de alarmare este pe butuci. Se schimbă legea audiovizualului: „Educarea desfășurată de IGSU nu este suficientă. Presa scrisă și TV să transmită alerte din 5 în 5 minute”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *