Spectacol grandios în Rusia: Putin a sărbătorit masacrul din Ucraina cu un miting PRO-RĂZBOI! Discursul său a fost întrerupt la televiziuni și înlocuit cu muzică

Mii de persoane s-au adunat la Moscova, vineri, pentru a sărbători anexarea Crimeei de către Rusia, scrie Financial Times (FT). La eveniment participă inclusiv Vladimir Putin. Stadionul Lujniki de la Moscova a fost „plin ochi”, potrivit corespondentului ziarului britanic de afaceri în capitala rusă. Acest stadion a găzduit finala Cupei Mondiale, în 2018. Angajaţi de la stat au fost aduşi cu autobuzul pe stadion, potriv it FT. Un clip video în care steaguri ucrainene sunt atuncate pe jos a fost proiectat la stadion. Guvernul rus anunţa la 18 martie 2014, în urma unui referendum, la 16 martie 2014, că ”republica Crimeea” şi oraşul Sevastopol deveneau membre ale Federaţiei ruse. La 24 februarie, Vladimir Putin a lansat invadarea Ucrainei, unde poartă un război sângeros.

Vineri, președintele rus Vladimir Putin s-a adresat unei asistențe de zeci de mii de ruși, înghesuiți pe Stadionul Luzhniki din Moscova, la un miting de sărbătorire a opt ani de la anexarea Crimeei. BBC transmite că a vorbit cu zeci de persoane care stăteau la coadă pentru a intra la locul mitingului pro-Kremlin. Mulți au declarat că lucrează în sectorul public și că au fost presiuni din partea angajatorilor să participe. Un bărbat care lucrează la metroul din Moscova a spus că el și alți angajați au fost forțați să participe la miting.

putin1 1

Voi fi aici o vreme și apoi voi pleca… Cred că majoritatea oamenilor de aici nu susțin războiul. Eu nu”, a spus el.

Mulți oameni nu au vrut să fie filmați sau să răspundă la întrebări. Studenții au spus că li s-a oferit opțiunea de a avea o zi liberă de la cursuri dacă participă la „un concert”. Unii dintre studenții cu care a vorbit corespondentul BBC nici nu știau că evenimentul a fost dedicat, parțial, sprijinirii războiului din Ucraina. Fără îndoială, au fost prezenți câțiva oameni care îl susțin cu adevărat pe președintele Putin și „operațiunea militară specială din Ucraina”, așa cum preferă să o numească Kremlinul.

Președintele rus Vladimir Putin a sosit vineri la concertul „Primăvara Crimeii” în complexul sportiv „Luzhniki” din Moscova. Concertul a ofst programat să coincidă cu aniversarea reunificării Crimeei cu Rusia, potrivit Ministerului Afacerilor Interne, peste 200 de mii de oameni sunt prezenți la el. În discursul său, Putin a remarcat că stoparea „genocidului” populației din Donbass este principalul obiectiv al „operațiunii militare speciale” ruse din Ucraina. „Salvarea oamenilor de această suferință, de acest genocid este principalul motiv, motivul și scopul operațiunii militare pe care am lansat-o în Donbass și Ucraina. Acesta este tocmai scopul”, a spus Putin, relatează Interfax.

Potrivit acestuia, împotriva locuitorilor din Donbass, care „nu au fost de acord cu lovitura de stat (n. r.: din 2014), imediat au fost organizate operațiuni militare punitive”.

„Au fost imediat puși într-un blocaj, supuși bombardamentelor sistematice cu tunuri, lovituri aeriene. Acesta este ceea ce se numește „genocid””, a adăugat el. „Știm ce să facem în continuare, cum să facem mai departe, în detrimentul a ceea ce. Cu siguranță vom implementa toate planurile”, a spus Putin. El a spus că în opt ani Rusia „a făcut multe pentru a ridica Crimeea și Sevastopolul”. A fost necesar să se facă lucruri care nu sunt imediat vizibile cu ochiul liber. Sunt de natură fundamentală: alimentarea cu gaze, alimentarea cu energie, servicii comunale, refacerea rețelei de drumuri, construirea de noi drumuri, autostrăzi și poduri noi”, a spus Putin. „A fost necesar să scoatem Crimeea din acea poziție umilitoare, din acea stare umilitoare în care Crimeea și Sevastopolul erau scufundate când făceau parte dintr-un alt stat care finanța aceste teritorii după așa-zisul principiu rezidual”, a subliniat el.

Vladimir Putin a apărut pe scenă la un spectacol pe stadionul Luzhniki din Moscova, vineri, în faţa a zeci de mii de oameni care fluturau steaguri ruseşti.

Putin a salutat ceea ce Rusia numeşte „operaţiunea sa specială în Ucraina” şi a ţinut un scurt discurs în care a lăudat „curajul şi devotamentul soldaţilor”. În timp ce Putin susținea un discurs, pe televiziunile care difuzau evenimentul președintele a dispărut pur și simplu, fără nicio explicație. Locul său a fost luat de cântăreţul Oleg Gazmanov care a cântat piesa de propagandă „Made in the U.S.S.R.”, cu versurile de început „Ucraina şi Crimeea, Belarus şi Moldova, Totul este ţara mea„.

Poliţia din Moscova a declarat că peste 200.000 de persoane se aflau în incinta şi în jurul stadionului Luzhniki pentru mitingul şi concertul care marchează cea de-a opta aniversare a anexării ilegale de către Rusia a peninsulei Crimeea. Cifrele nu au putut fi verificate independent. În timp ce Putin se pregătea să urce pe scenă, prezentatorii l-au lăudat pentru că a luptat împotriva „nazismului” în Ucraina, o afirmaţie respinsă categoric de liderii din întreaga lume. Între timp, forţele ruseşti au continuat să bombardeze capitala ucraineană, Kiev, şi au lansat o ploaie de rachete la periferia oraşului Lviv din vestul ţării.

Vladimr Putin a „dispărut” în mod brusc, vineri, de pe ecrane, în timp ce susţinea un discurs la un mare concert, la Moscova, de sărbătorire a anexării Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, relatează AFP. Putin era pe cale să laude eroismul militarilor ruşi angajaţi în lupte în Ucraina, în faţa a zeci de mii de persoane, pe stadionul Lujniki, moment în care televiziunea publică rusă Rossiya-24 a început să difuzeze alte momente de la acest eveniment, discursuri oficiale şi cântece populare.

„Fiecare cuvânt din Constituția noastră e de mare importanţă. Crimeea a trebuit să fie scoasă din starea umilitoare în care se afla și a fost readusă la Rusia. Scopul operațiunii din Ucraina este să salvăm oamenii de genocid. Din dragoste creștină am fost obligați să îi salvăm pe frații noștri din Donbas. Ştim ce trebuie să facem, cum să facem şi cu ce preţ. Şi ne vom îndeplini absolut toate planurile. Umăr la umăr, se ajută unul pe altul, se sprijină unul pe altul şi când este nevoie se apără de gloanţe cu trupurile lor ca fraţii. O astfel de unitate nu am mai avut-o de mult timp.”, a spus Putin.

Rossiya-24 a reluat, un sfert de oră mai târziu, difuzarea intervenţiei liderului de la Kremlin, difuzând discursul cu întârziere.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ulterior agenţiilor ruse de presă, că transmisiunea în direct a fost întreruptă din cauza unei „pene tehnice la un server”. În discurs, Putin a evidenţiat unitatea poporului rus faţă de „operaţiunea militară specială” din Ucraina, care a fost condamnată în unanimitate de comunitatea internaţională şi care a provocat peste trei milioane de refugiaţi din 24 februarie până în prezent, potrivit EFE.

Putin spune că operaţiunea din Ucraina a fost necesară pentru că SUA se foloseau de aceasta pentru a ameninţa Rusia, iar Rusia a trebuit să apere vorbitorii de limba rusă din Ucraina de un presupus „genocid”. „Salvarea oamenilor de suferinţă şi genocid este principalul motiv, motivul şi scopul operaţiunii pe care am lansat-o în Donbas şi în Ucraina”, a spus Putin, citat de TASS, în faţa a 200.000 de simpatizanţi adunaţi pe stadion, potrivit autorităţilor.

Ucraina susţine că luptă pentru existenţa sa ca stat şi că acuzaţiile de „genocid” ale preşedintelui rus Putin sunt „absurde”. Occidentul declară că afirmaţiile că ar dori să destrame Rusia sunt ficţiune. Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina la 24 februarie cu scopul de a distruge capacităţile militare ale vecinului sau din sud şi de a elimina pe cei pe care îi numeşte „naţionalişti periculoşi”. Forţele ucrainene au demonstrat o rezistenţă puternică şi Occidentul a impus sancţiuni drastice Rusiei într-un efort de a o constrânge să-şi retragă trupele.

„Pentru o lume fără nazism!”, „Pentru preşedinte!” şi „Pentru Rusia!”, se putea citi pe pancartele care au împânzit scena evenimentului, ce a cuprins mai multe concerte ale unor cântăreţi populari apropiaţi Kremlinului. Zeci de mii de persoane care nu au putut să intre pe stadion au urmărit concertele din vecinătatea Lujniki, care are o capacitate de peste 80.000 de spectatori.

„Mulţumim băieţilor care cu arma în mână apără cetăţenii ruşi în Donbas”, a spus Serghei Sobianin, primarul Moscovei.

Sobianin, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai Kremlinului, a lansat un apel la strângerea rândurilor în jurul preşedintelui Vladimir Putin, care a anunţat începerea „operaţiunii militare” împotriva Ucrainei în 24 februarie.

Jumătate din lume s-a unit împotriva noastră, dar Rusia este o ţară puternică. Puternică prin cetăţenii săi, prin patrioţii săi”, a spus el.

Unii dintre prezentatori, cântăreţi şi participanţi au purtat panglica Sfântul Gheorghe – un simbol militar rusesc – în forma literei Z, devenit un simbol al intervenţiei militare în Ucraina. Ruşii poarta de obicei panglica Sfântul Gheorghe la 9 mai, ziua victoriei asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

Preşedintele rus Vladimir Putin este creditat cu 77,2% opinii favorabile, arată un sondaj realizat de Institutul VTsIOM în perioada 7-13 martie. Liderul de la Kremlin era creditat în urmă cu o săptămână cu 74,6% opinii favorabile, o creştere de 2,6 puncte procentuale. Potrivit acestu sondaj, 79,6% dintre persoanele interogate declară că au încredere în liderul de la Kremlin. Institutul VTsIOM este un institut de sondare a opiniei publice deţinut de către stat.

Vladimir Putin a lansat la 24 februarie o invazie a Ucrainei, unde poartă un război sângeros. Pe frontul din sudul Ucrainei, Putin urmăreşte probabil să preia controlul malului Mării Azov, dar şi al malului Mării Negre, în vest şi să înainteze către nord. Pe acest front au înaintat cel mai mult trupele ruse. Ele au înaintat către nord-est şi deţin controlul, de miercuri, asupra oraşului Herson, la vărsarea Niprului, o miză strategică, deoarece fluviul alimentează cu apă Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Armata rusă a trecut acest mare fluviu ucrainean şi a încercuit aproape complet oraşul portuar Mîkolaiv, unde au avut loc lupte aprige. Aceste trupe s-au apropiat de Odesa, al treilea cel mai important oraş ucrainean, situat la 100 de kilometri de Mîkolaiv, un port important la Marea Neagră, în largul căruia există temeri că ar putea avea loc o debarcare. Primarul din Odesa se teme de o bombardare a acestei staţiuni balneare. În cazul în care ucrainenii pierd Odesa, un oraş înfiinţat în 1794 de către împărăteasa rusă Caterina a II-a, Ucraina va rămâne fără vreun acces la mare. Pe teren, armata rusă şi aliaţii săi separatişti proruşi luptă în centrul oraşului Mariupol, un port ucrainean strategic, asediat, situat în sud-estul Ucrainei, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării. ”La Mariupol, unităţile «republicii populare doneţk», cu susţinerea Forţelor armate ruse, strâng laţul încercuirii şi luptă împotriva naţionaliştilor în centrul oraşului”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. Aproximativ 30.000 de civili au fost evacuaţi de la Mariupol. Forţe ruse şi separatişti ucraineni proruşi de la Lugansk deţin, a anunţat el, 90% din teritoriul regiunii ucrainene cu acelaşi nume. Cu puţin înainte ca Putin să lanseze invazia Ucrainei, la 24 februarie, Moscova a recunoscut independenţa tertoriilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk. ”Rachete” ruseşti au distrus vineri o uzină din cartierul aeroportului de la Liov, un oraş mare, situat în apropiere de frontiera cu Polonia, fără să facă victime, a anunţat primatul Liovului, Andrii Sadovî.

Mai multe rachete au lovit uzina de reparaţii de avioane. Clădirea a fost distrusă de tiruri. Funcţionarea uzinei a fost suspendată anterior, aşadar nu există victime, pentru moment”, a anunţat el într-o postare pe Facebook. Forţele aeriene ucrainene au anunţat într-un comunicat că, potrivit unor informaţii preliminare, această zonă a fost atinsă de patru rachete de croazieră ruseşti, lansate de la Marea Neagră, de la o distanţă de câteva sute de kilometri. Alte două rachete ruseşti au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană înante să-şi atingă ţinta, potrivit Forţelor aeriene ucrainene. Primarul din Liov a anunţat că salvatori acţionau la locul atacului. El a dat asigurări vineri dimineaţa că aceste tiruri nu au atins în mod direct aeroportul.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.