Spătaru (Economie) promite revitalizarea industriei miniere şi o mai bună gestionare a resurselor minerale

Florin Spătaru, ministrul Economiei, anunţă că România va avea o strategie a resurselor minerale neenergetice adaptată la noua realitate economică. „România trebuie să se repoziţioneze pe harta resurselor minerale şi să devină pol de competitivitate prin aceste resurse”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

La Ministerul Economiei a avut loc miercuri o primă întâlnire de lucru care i-a adus la aceeaşi masă pe toţi cei care pot contribui la actualizarea Strategiei pentru Resurse Minierale Neenergetice 2035. La întâlnire au participat alături de ministrul Spătaru, secretarul de stat Mihai-Ion Macaveiu şi reprezentanţi ai Direcţiei Resurse Minerale, precum şi membri ai Academiei Române, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Facultăţii de Geologie şi Geofizică, PATROMIN, PATROMAT, CEPROMIN Deva, Remin S.A. Baia Mare, Conversmin, Salrom, Societăţii Naţionale a Apelor Minerale, APEMIN S.A., CNCAF Minvest Deva.

Principiile care vor sta la baza alcătuirii acestei strategii sunt interesul economic al României şi dezvoltarea unui lanţ valoric în industria minieră, precizează ministerul. „Este deosebit de important să avem liniile directoare bine stabilite, actualizate la nevoile pieţei şi, în acelaşi timp, la nevoile materiilor critice care devin indispensabile în industriile din ziua de astăzi. Priorităţile stabilite la momentul scrierii documentului nu mai corespund situaţiei actuale, când mai multe crize se suprapun, iar poziţia geopolitică a României are o contribuţie esenţială în procesele de negocieri viitoare la masa decizională europeană”, a precizat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Industria minieră este o industrie globală şi trebuie abordată în consecinţă, afirmă el. „Cererea de produse miniere pentru sectorul neenergetic este în creştere atât la nivel UE, cât şi pe plan mondial. Competitivitatea industriei nu se poate asigura fără o abordare integrată a politicilor industriale cu o politică de asigurare a resurselor minerale solide. De îndată ce strategia va fi finalizată şi obiectivele vor fi stabilite, România va putea deveni un hub de dezvoltare în domeniul materiilor minerale neenergetice, dar şi în domeniul materiilor prime rare”, mai arată Ministerul Economiei.

Concomitent, Ministerul Economiei a repornit Programul Geologic Naţional prin care vor fi identificate resursele minerale neenergetice disponibile în toate zonele ţării, astfel fiind stabilite domeniile competitive din fiecare regiune.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *