Șoseaua de coastă a Constanței mai așteaptă. Parlamentarii și-au luat concediu în avans. Dobre: „Unii nu vor să muncească marți”

Intens trâmbițata șosea de coastă a litoralului, subiect încă de pe vremea fostului primar Radu Mazăre, mai are de așteptat. După mai mulți ani de dezbateri în plen, trimiteri și răstrimiteri la comisii în care s-a rezolvat, în general, nimic, iată că proiectul legislativ este din nou la… comisii!

Propunerea legislativă privind completarea şi modificarea OUG 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere cu modificările şi completările aduse de Legea 280/2003 datează din 2008, iar printre inițiatori sunt parlamentarii constănțeni Eduard Martin, Alexandru Mazăre sau răposatul Corneliu Dida (toți PSD) sau Puiu Hașotti, Gheorghe Dragomir (PNL) și Gelil Eserghep (atunci PRM).

Proiectul propune modificarea art. 35 (1), care, în noua formulă, ar însemna așa:

„Autorizarea de construire de noi șosele în banda litorală de 50-150 m paralelă cu linia țărmului sau în zonele protejate este interzisă, cu excepția unui drum de-a lungul falezei de nord a municipiului Constanța, între stațiunea Mamaia și Centrul Istoric al municipiului Constanța, cu avizul Comitetului Național al Zonei Costiere”.

Luni, proiectul a intrat în plenul Camerei Deputaților, iar deputatul PSD Florin Pâslaru a solicitat retrimiterea pentru o zi la comisia pentru mediu şi echilibru ecologic.

Marți, la comisie nu s-a întrunit cvorumul, spre supărarea deputatului constănțean Mircea Titus Dobre.

„Săptămâna viitoare probabil intră la comisie. Nu a fost cvorum, dacă lumea nu vine la muncă marțea… ce să zic? Dacă nu e cvorum, nu se poate discuta raportul…”, a spus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Potrivit inițiatorilor, proiectul vine „în întâmpinarea intereselor legitime de dezvoltare ale municipiului Constanța și are în vedere voința manifestată a cetățenilor și a întregii comunități locale”. Totodată, actuala formă a legii „s-a dovedit o piedică apriorică în calea realizării unor proiecte de infrastructură de importanță regională”.

Potrivit inițiatorilor, proiectul ar fi benefic și din alte considerente, precum „în ceea ce privește protecția mediului prin consolidarea falezei și stoparea procesului de eroziune”.

Propunerea legislativă privind completarea şi modificarea OUG 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere cu modificările şi completările aduse de Legea 280/2003 a fost prezentat în biroul permanent al Camerei Deputaților în… noiembrie 2007! A fost respinsă de Senat la 15 aprilie 2008.

În iunie 2008, comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională aviza negativ proiectul și, la câteva zile, la fel a procedat și comisia juridică, de disciplină și imunități. În octombrie 2008, președintele de atunci Traian Băsescu a solicitat reexaminarea proiectului, înaintând cererea la Senat.

Timp de cinci ani, între 2009 și 2014, nu s-a mai auzit nimic de proiect, când a ajuns la comisia pentru mediu şi echilibru ecologic și… atât. Astăzi, se află tot acolo, ca urmare a solicitării de luni pentru raport suplimentar.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.