Sorin Mihai candidează pentru un mandat de parlamentar din partea Partidului Național Liberal, filiala Constanța. Este inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Constanța, este profesor și a fost consilier în cadrul cabinetului ministrului secretar de stat al Educației. Are o experiență de peste 22 de ani în domeniu și știe ce trebuie făcut în domeniul politicilor educaționale.

M-am lovit adesea de diverse situații referitoare la legislație sau la organizare, care mi-au arătat cum ar trebui îmbunătățit sistemul de învățământ, care sunt, concret, amendamentele care trebuie aduse legilor”, spune Sorin Mihai.

Cea mai mare problemă, în opinia sa, este legată de infrastructură, de baza materială.

Promovez, de când am fost consilier local la Mangalia, un concept la care țin foarte mult: realizarea unei rețele de campusuri școlare, concomitent cu înființarea unor consorții școlare, acolo unde este necesar. Așa s-ar rezolva foarte multe dintre problemele actuale ale învățământului”, afirmă acesta.

Una dintre problemele grave cu care se confruntă învățământul și societatea este abandonul școlar, mai exact părăsirea timpurie a școlii. Aceasta ar fi în mare măsură rezolvată dacă s-ar înființa o rețea de campusuri școlare, care ar deservi mai multe unități administrativ teritoriale. În mediul rural, există mai multe clădiri improprii pentru învățământ, pentru că primăriile nu își permit să investească foarte mult în ele. Uneori nici nu se justifică, pentru că populația școlară este tot mai puțină. Campusurile școlare ar putea să fie finanțate și de la nivel central, și de la nivelul Consiliului Județean, și de către primării, rezolvând astfel această problemă spinoasă.

Campusurile școlare ar trebui să fie organizate pe verticală, adică să identificăm în același perimetru și creșă, și grădiniță, și învățământ primar, gimnazial, și liceu, ba chiar și învățământ postliceal. Astfel, se poate deservi populația școlară din arealul respectiv, reducând costurile. Mă refer și la costurile de transport, dar și la optimizarea costurilor de personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic”, afirmă Sorin Mihai.

Conceptul imaginat de candidatul liberal se poate aplică atât în mediul rural, cât și în cel urban.

Este un concept la care țin mult și care ar rezolva foarte multe dintre problemele actuale ale învățământului și din mediul rural, dar și din cel urban. Se aplică, de pildă, și în municipiul Constanța, unde avem școli suprapopulate, în spații ultracentrale, care nu mai pot fi extinse. Evident că vor rămâne, dar vor căpăta o anume specializare. Vom avea, de pildă, liceele teoretice în interiorul orașului, iar la periferie putem să dezvoltăm licee tehnologice, care, din punctul meu de vedere, trebuie să devină mult mai dezirabile. Dezvoltarea învățământului profesional, cu precădere profesional dual, dezvoltarea învățământului tehnic implică o legătură mult mai puternică cu piața muncii”, punctează Sorin Mihai.

Printr-o rețea de campusuri școlare, acest tip de învățământ ar avea și resursa necesară asigurată, dar ar exista și coerență și predictibilitate în dezvoltarea unității de învățământ.

Sorin Mihai se află pe locul al cincilea pe lista PNL Constanța pentru Camera Deputaților, o poziție care îi conferă șanse reale de a ajunge în Parlamentul României.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *