SONDAJUL PNL pentru Primăria Constanța. Procente surprinzătoare pentru aspiranții la fotoliul de primar

În ultimele două săptămâni, a fost înghesuială mare la greii PNL din București din partea liderilor din teritoriu și nu numai. Președintele PNL, Ludovic Orban și Biroul Politic Național au fost asediați de sondaje de opinie referitoare la alegerile locale. Evident, Constanța nu a lipsit de pe această listă și, din sursele TOMIS NEWS, nu mai puțin de patru sondaje au fost puse pe masa liderilor PNL în ultimele zile.

Lupta cea mare se dă pentru Primăria Constanța, deținută de exact două decenii de PSD. Liberalii sunt pe cai mari după trei runde de alegeri – europarlamentare și două tururi de prezidențiale și, cel puțin în spațiul public, afișează ambiția de a ocupa și această redută a administrației locale. Discuțiile se poartă în jurul unui candidat unic, în cazul în care vom avea alegeri locale într-un singur tur, iar steagul acestei abordări este ținut de USR, dar și de președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă. În această coagulare a dreptei PMP este exclus, Claudiu Palaz este inclus în sondaje, dar respins la negocieri. În cazul alegerilor în două tururi, aspect pe care toți cei de dreapta îl doresc, se preconizează că social-democratul Decebal Făgădău va fi învins, toate celelalte forțe reunindu-se de facto într-un astfel de context. Astfel, miza fiind mare, aspiranții sunt… mulți, iar cele mai intense negocieri sunt în tabăra PNL, unde și-au exprimat intenția clară de a candida trei persoane: George Niculescu – actualul prefect, Ionuț Rusu – antreprenor și Ovidiu Cupșa – directorul CERONAV. Și Bogdan Huțucă este inclus în sondaj, dar tot mai mulți liberali îl văd redirecționat spre Consiliul Județean, unde mai există un aspirant, după cum vom vedea.

Din afara PNL, dar pe același electorat, pică senatorul Vergil Chițac, care încurcă astfel calculele PNL. De asemenea, Stelian Ion de la USR reprezintă o nucă tare. Din acele patru sondaje prezentate liderilor PNL de la București, unul singur pare realist, a fost dezbătut în BPN al PNL și îl prezentăm în exclusivitate:

 1. Decebal Făgădău – 26%
 2. Ovidiu Cupșa – 18%
 3. Vergil Chițac (sondat ca independent) – 12%
 4. Stelian Ion – 11%
 5. Bogdan Huțucă – 5%
 6. Mircea Titus Dobre (PRO România, candidat centru-stânga) – 6%
 7. Claudiu Palaz (PMP) – 4%
 8. George Niculescu – 4%
 9. Ionuț Rusu – 3%
 10. Altul – 6%

Conform rezultatelor unor chestionare comandate de PNL București, în număr de 560 – online (telefon și tabletă), Decebal Făgădău beneficiază de o notorietate de 97%, Vergil Chițac – 48%, Ovidiu Cupșa – 39%, Stelian Ion – 31%, Mircea Titus Dobre – 17%, Ionuț Rusu – 11% și Bogdan Huțucă – 9%.

PNL Constanța trebuie să finalizeze sondarea pe 15 februarie și, până la 1 martie, trebuie anunțați candidații la alegerile locale. Indiferent de opțiunea pentru Primărie, Bogdan Huțucă este vehiculat pentru Consiliul Județean, ca o traiectorie naturală având în vedere funcția de președinte al organizației județene. Un alt aspirant la CJC din PNL este Septimiu Bourceanu (sondat într-o cercetare sociologică separată față de cel prezentat) care și-a planificat strategia foarte simplu: nici o strategie, alegerea președintelui din partea consilierilor județeni fiind o simplă formalitate, dacă PNL va câștiga alegerile în județ, ajungând astfel președinte de CJC fără să ridice un deget.

Revenind la Primăria Constanța, până în prezent sunt vehiculați cei menționați în sondajele de opinie, cărora li s-ar putea alătura în următoarea perioadă Nicoleta Ploscaru (independent), Cătălin Filișan – decanul Baroului Constanța (prin asociația civică ReStart Constanța) sau Anton Traian Antoniadis – președintele comunității elene Elpis Constanța (cu susținerea partidului de factură conservatoare, de centru-dreapta, Alianța Pentru Unirea Românilor).

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
 •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *