SONDAJ Sociopol: Emil Boc, FAVORIT pentru alegerile prezidențiale. PSD ar câştiga detaşat alegerile parlamentare

Primarul Clujului, Emil Boc, conduce în preferinţele românilor, având cea mai mare încredere dintre liderii politici, egalat doar de medicul Raed Arafat. În clasamentul încrederii, publicat de Sociopol pentru luna martie, Raed Arafat și Emil Boc se bucură de încrederea a 27% dintre români. Cu 26% cotă de încredere, urmează Gabriela Firea și Klaus Iohannis. Ca tendinţă se constată că actualul președinte este constant sub 30%, dar şeful DSU, Raed Arafat, este pentru prima oară sub acest prag de popularitate, fiind perceput de experţi ca un semnal de criză de încredere în autorități. În schimb, Diana Șoșoacă înregistrează un salt în încredere populară, de la 10% acum câteva luni la 22% în prezent. Conform sondajului, şi fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană se bucură de un nivel de încredere substanţial, de 18 la sută. Actualul premier Florin Cîţu se situează abia pe locul 7, cu un procent de 17% din încrederea românilor, fiind secondat de preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, care ar primi 16% din voturi.

La mare distanţă se află liderul PNL, Ludovic Orban, cu 11 procente, umăr la umăr cu liderul social-democrat Marcel Ciolacu şi cel al USR, Dan Barna. La coada clasamentului se situează controversatul ministrul USRPLUS al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care este cotat doar cu 10% din preferenţele de vot ale românilor, în eventualitatea unui scrutin prezidenţial.

Potrivit celui mai recent sondaj naţional de opinie realizat de Sociopol, în perioadele 12-18 martie şi 19-28 martie 2021, dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, acestea ar fi câştigate de PSD cu aproximativ 35%. Pe locul secund s-ar situa PNL 26%, urmat de USRPLUS 17% şi AUR, cu 12%. Sub pragul electoral s-ar clasa UDMR 4%, PMP 3% şi Pro România 2%. Potrivit cercetării sociologice, se constată o tendința de revenire în context de criză Covid / economică și după victoria în alegerile parlamentare de la sfîrșitul anului trecut, această creștere fiind pusă îndeosebi pe seama PSD, în defavoarea liberalilor. De asemenea, sondajul relevă o participare foarte scăzută la vot, cu o evoluție relativ constantă din totalul populației în cazul tuturor partidelor. 13% dintre români sunt nehotărâţi în privinţa participării la vot.

PSD 1,4 milioane. Sub ce a luat la parlamentare (1,7 milioane Senat)
PNL 1,0 milioane. Mult sub ce a luat la parlamentare (1,5 milioane Senat)
USR PLUS 0,6 milioane. Sub ce a luat la parlamentare (0,9 mil)
AUR 0,5 milioane. Cam cât a luat la parlamentare (0,5 mil)

Sondajul Sociopol a fost realizat în perioadele 12-18 martie şi 19-28 martie 2021, prin metoda CATI.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *