SONDAJ Românii susțin că NU au acces la medicamente. 83% consideră că este important accesul la medicamente inovatoare

Opt din zece români consideră că nu beneficiază și mai degrabă nu beneficiază de medicamente inovatoare în aceeași măsură ca alți europeni, iar o treime dintre români declară că s-a întâmplat să nu găsească un medicament în România, atunci când au avut nevoie pentru ei sau un membru al familiei. De altfel, peste 83% consideră că este important să aibă acces la medicamente inovatoare: 42% spun că este important să beneficiem de inovație la fel ca toți ceilalți cetățeni europeni și 40% consideră că este important pentru îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții populației, arată datele unui Barometru de Sănătate Publică, prezentat de curând sub egida Academiei Române.

Datele din viața reală ne confirmă percepția populației: România este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește accesul pacienților români la medicamente inovatoare și, deși în ultimii ani lista de medicamente compensate a primit actualizări, în continuare suntem departe de standardele europene de acces la tratament.

Principalele motive sunt un sistem de rambursare inconstant și impredictibil, o metodologie de preț care promovează cele mai scăzute prețuri din Europa și lipsa unei strategii de încurajare a inovației. Mii de medicamente au dispărut în ultimii ani din cauza unor prețuri nesustenabile din punct de vedere economic și a unor taxe împovărătoare aplicate producătorilor de medicamente”, declară Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Studiul  Patients W.A.I.T Indicator Survey 2019 (IQVIA), realizat de Federaţia Europeană a Asociaţiilor Industriei Farmaceutice Inovatoare (EFPIA) și lansat în mai 2020, arată că din 172 de medicamente inovatoare aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului în perioada 2015-2018, doar 36  (1 din 5) au fost introduse pe lista celor compensate și gratuite din România până la 15 martie 2020. Germania  a introdus la compensare 147 de medicamente, Italia 124, Slovenia 77, Ungaria 59, iar Bulgaria 56. Potrivit datelor studiului, timpul de la aprobarea de punere pe piață dată de Agenția Europeană a Medicamentului până la accesul unui nou medicament pe piața din România în sistem de compensare este de aproximativ 27 de luni (812 zile), în timp ce alți europeni au acces imediat sau în câteva luni (Germania 127 de zile, Italia 436, Bulgaria 687).

În programele de Guvernare lansate de partidele politice (ex. PSD și USR-PLUS) pentru perioada următoare se pune accentul mai degrabă pe compensarea 100% a medicamentelor esențiale (medicamente care reprezintă minimul necesar de medicamente la care sa aibă acces pacienții unui sistem de sănătate; lista medicamentelor esențiale este elaborată și actualizată de Organizația Mondială a Sănătății) decât pe stimularea accesului la medicamentele de ultimă generație, potențial salvatoare de vieți (precum cele oncologice, pentru boli imunologice, pentru boli rare sau diabet).

În ultimul an am înțeles, cred că mai mult ca oricând, cât de important este ca România să fie în rând cu țările europene și să aibă acces la standarde de îngrijire și tratament avansate. În 2020, până în prezent, 31 de molecule noi au fost incluse în lista medicamentelor compensate și gratuite și alte 35 de medicamente potențial salvatoare de vieți ar putea ajunge curând la pacienți, acestea fiind incluse într-o Hotărâre de Guvern aflată în transparență decizională. (…) În continuare industria farmaceutică acoperă tratamentul pentru 1 român din 4, însă această plafonare creează predictibilitate mai mare în sistem și pentru mediul de afaceri”, a declarat Alina Culcea, președinte ARPIM.

Aceasta a amintit și de taxa-clawback, aplicată industriei farmaceutice, una dintre cele mai importante cauze a dispariției medicamentelor din farmacii și care risca să ajungă la peste 36%. Anul acesta, prin consens politic, această taxă care afecta în final consumatorul, a fost plafonată la 25% pentru medicamentele inovative, 15% pentru medicamentele produse în România și 20% pentru medicamentele generice, nivelul de plafonare este de 20%.

Cu peste 7.000 de medicamente în curs de dezvoltare, noul val de inovație medicală va juca un rol cheie în abordarea provocărilor cu care se confruntă pacienții și sistemele de sănătate. Dintre cele 7.000 de medicamente, peste 1.800 adresează diverse tipuri de cancer, 1.120 bolile imunologice, 1256 bolile infecțioase și alte 1.329 bolile neurologice. Datele EFPIA arată că, datorită inovației, cetățenii europeni au astăzi o speranța de viață cu 30 de ani mai mare comparativ cu cea de acum un secol. Creșterea speranței de viață cu 1,74 de ani, înregistrată în perioada 2000 – 2009, se datorează în procent de 73% medicamentelor inovatoare.

Medicamentele și vaccinurile sunt unele dintre cele mai puternice instrumente care ajută oamenii din toată Europa să aibă o viață mai lungă, mai sănătoasă și mai productivă. Dacă ne raportam la anii 1980, vedem în prezent o  rată a deceselor cauzate de infecția cu HIV cu peste 80% mai mică, iar raportat la anii 1990, decesele cauzate de cancer au scăzut cu 20%. Mai mult, inovația medicală a făcut ca peste 90% dintre persoanele care suferă de hepatită C să poată fi vindecate printr-un tratament de 8-12 săptămâni. De asemenea, vaccinurile previn aproximativ 30 de boli infecțioase și datorită lor, milioane de vieți sunt salvate anual, la nivel global.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.