SONDAJ Peste 90% dintre români își petrec Sărbătorile ACASĂ! Vor cheltui mai puțini bani pentru cadouri și masa de Crăciun

Românii se pregătesc pentru al doilea an consecutiv să-și petreacă Sărbătorile în condiții de pandemie. Majoritatea vor sta acasă și cu bugete în scădere, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank. Astfel, 92% dintre români spun că vor petrece Sărbătorile acasă, cu familia, și doar 3,5% au planuri să plece în vacanță, în timp ce 4,6% plănuiesc ieșiri în oraș.

Bugetul mediu pe care românii vor să-l cheltuie cu ocazia Sărbătorilor – incluzând cadouri și masa de Crăciun, este 1. 017 lei, în condițiile în care 29% dintre respondenți spun că vor cheltui sub 500 de lei și doar 4,13% își permit să cheltuie mai mult de 3 000 de lei. 48% dintre respondenți susțin că își vor reduce cheltuielile de Sărbători față de anul trecut, doar 18% afirmând că își permit să cheltuie mai mult decât anul trecut.

Pentru masa de Crăciun, 42,5% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 33,8% între 300 și 600 de lei și doar 23,6% alocă un buget mai mare de 600 de lei.

Bugetul mediu alocat cadourilor este 509 lei, iar 65% dintre respondenți vor să se încadreze sub acest plafon, în timp ce doar 9,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 1.000 de lei. În ceea ce privește bradul de Crăciun, 13% spun că nu vor împodobi un brad, 56% vor folosi bradul artificial din anii trecuți, iar 30,5% spun că și-ar cumpăra un brad, cu un buget maxim de 150 de lei.

64% dintre respondenți plătesc cash pentru cumpărăturile de Sărbători, iar cardurile de debit și de credit au o pondere de puțin peste 24%. Mall-urile rămân destinația preferată pentru cumpărăturile de Sărbători (39% dintre respondenți), iar producătorii locali urcă pe locul doi (circa 27% dintre respondenți), devansând cumpărăturile online (18,5%).

Românii nu obișnuiesc să plănuiască din timp bugetul de sărbători: marea majoritate suportă cheltuielile mai mari din salariul lunii curente (42%) și doar 36% fac economii din timp. 9,5% dintre români speră că vor primi prime cu care să-și finanțeze aceste cheltuieli, iar 12,5% apelează la împrumuturi sau carduri de credit.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.