SONDAJ – Joe Biden se prăbușește: Atinge un nou maxim de dezaprobare din partea americanilor

Rata de dezaprobare a preşedintelui Statelor Unite Joe Biden a atins un nou maxim în decembrie, deoarece tot mai mulţi americani şi-au semnalat nemulţumirea faţă de gestionarea economiei şi a pandemiei de Covid-19 de către administraţia sa, transmite CNBC. O proporţie de 56% dintre americani declară acum că dezaprobă munca pe care o face Biden,aceasta fiind cea mai proastă apreciere a preşedinţiei sale, pe măsură ce se apropie de sfârşitul primului său an de mandat, potrivit noilor sondaje realizate de CNBC/Change Research.

Sondajele anterioare au arătat cota de dezaprobare a lui Biden la 54% la începutul lunii septembrie şi la 49% în aprilie. Rata de aprobare a lui Biden este acum la 44%, în scădere de la 46% în septembrie şi 51% în aprilie. Sondajul vine în momentul în care administraţia sa încearcă să abordeze o gamă largă de probleme economice şi politice înainte de alegerile intermediare din 2022, care vor decide echilibrul de putere în Congres.

Casa Albă se străduieşte să potolească temerile legate de accelerarea preţurilor şi inflaţie, să relanseze poiectul preşedintelui „Build Back Better” (Să reconstruim mai bine), referitor la climă şi familie, şi să îmbunătăţească răspunsul sectorului de sănătate publică la varianta Omicron. Frustrarile legate de economie sunt principala cauză a popularităţii scăzute a lui Biden, deoarece aproape fiecare grup demografic a declarat-o problema numărul 1.

Economia este prioritatea principală pentru bărbaţi şi femei, din fiecare grupă de vârstă, a alegătorilor latini şi albi şi cei cu şi fără studii universitare. Respondenţii de culoare, care au numit rasismul prioritatea lor principală, au spus că economia ocupă locul al doilea. O proporţie de 60% dintre cei 1.895 de respondenţi ai sondajului au spus că dezaprobă modul de gestionare a economiei de către Biden, marcând o scădere de şase puncte a aprobării din septembrie. Pe problemele economice personale, alegătorii sunt şi mai susceptibili să-l critice pe preşedinte. Aproximativ 72% dezaprobă gestionarea de către acesta a preţurilor de consum, în timp ce 66% dezaprobă eforturile lui de a-i susţine financiar.

Biden a obţinut, de asemenea, scoruri slabe şi în problemele despre care alegătorii ar putea spune că merg bine. De exemplu, majoritatea oamenilor care au declarat că intenţionează să voteze în 2022 la mijlocul mandatului spun că piaţa de valori din SUA se descurcă „excelent” sau „bine”, în timp ce doar 46% spun că merge „nu atât de bine” sau „slab”.

Dar când au fost întrebaţi dacă aprobă sau dezaprobă modul de gestionare a pieţei de către Biden, doar 44% au spus că aprobă ferm sau oarecum, comparativ cu 56% care dezaprobă oarecum sau puternic. De fapt, un procent mai mare de respondenţi au spus că consideră că piaţa de valori din SUA se descurcă mai rău decât în aceeaşi perioadă a anului precedent decât cei care au spus că o merge mai bine. Acele opinii, obţinute între 17 şi 20 decembrie, contravin a ceea ce a fost unul dintre cei mai buni ani ai pieţei din ultimii decenii.

Toţi cei trei indici majori de acţiuni din SUA au înregistrat câştiguri uriaşe de două cifre în 2021, comparativ cu media lor anuală istorică de aproximativ 7% sau 8%. S&P 500 a încheiat anul cu un avans de 26,89% şi a înregistrat o închidere record cel puţin o dată pe lună. Indicele general al pieţei a înregistrat 70 de astfel de închideri record în 2021, al doilea cel mai mare total anual după cele 77 de maxime de închidere din 1995. Toate cele 11 sectoare au încheiat 2021 mai sus, energia şi imobiliarele înregistrând cele mai bune randamente. Dow Jones Industrial Average a urcat cu 18,73%, iar Nasdaq Composite a crescut cu 21,4%.

Incapacitatea lui Biden de a obţine credit pentru unul dintre cei mai buni ani ai pieţei de valori din memoria vie este simptomatică unei probleme mai mari pentru democraţi în 2022: partidul nu pare să-i convingă pe alegători că situaţia este mai bună decât în ​​urmă cu 12 luni. Rata şomajului a scăzut la 4,2% de la 6,3%, câştigurile medii pe oră au crescut cu 4,8% şi 243 de milioane de oameni (sau 73% din populaţia SUA) au primit cel puţin o doză de vaccin Covid-19, comparativ cu cele 6 milioane care primiseră unul până la începutul lunii ianuarie 2021.

Acest eşec de a transforma îmbunătăţirea statisticilor economice în sprijin popular adaugă presiune pentru orice democrat care concurează cu republicanii în alegerile de la jumătatea mandatului, care vor decide dacă democraţii îşi vor păstra majorităţile subţiri în Camera Reprezentanţilor şi Senat. În timp ce partidul preşedintelui pierde de obicei locuri în Congres în timpul alegerilor pentru primul mandat, sondajele actuale despre Biden şi democraţi sugerează că s-ar putea confrunta cu o dezamăgire în noiembrie. Acest lucru se poate datora faptului că membrii ambelor partide sunt din ce în ce mai frustraţi de inflaţie.

Aproximativ 84% dintre cei chestionaţi au spus că preţurile pe care le văd pentru bunurile de zi cu zi sunt mai mari decât în ​​urmă cu un an, în timp ce doar 19% raportează că au câştigat mai mult în aceeaşi perioadă. Şi doar 23% spun că cred că inflaţia începe să încetinească sau va începe să facă acest lucru în curând. Respondenţii tind să-l învinuiască pe Biden (38%) pentru creşterea preţurilor faţă de pandemia globală (26%) sau corporaţii (23%). La rândul lor, democraţii spun că pandemia globală a provocat accelerarea inflaţiei şi că aceasta se va calma odată ce perturbările lanţurilor de aprovizionare vor fi rezolvate.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.