SONDAJ INSCOP: Simion își DISTRUGE partidul – AUR, în continuu PICAJ. PNL a revenit pe locul 2

Efectele războiului asupra opțiunilor politice ale românilor încep deja să se vadă. Intenția de vot pentru partide în primul sondaj național INSCOP MONITOR, cu date culese intre 2-7 martie 2022, după invazia Rusiei asupra Ucrainei, arată o creștere a Partidului Național Liberal (PNL) care urcă pe locul 2, în timp ce AUR scade, poziționându-se pe locul 3. Partidul Social Democrat (PSD) se menține în topul intenției de vot, cu 32% (32,7% în februarie).

Raportat la bazinul respondenților care au exprimat o opțiune de vot reprezentând 72,8% din totalul eșantionului:

– PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32% (32,7% în februarie).

– Social-democrații sunt urmați de PNL care revine pe locul 2 cu 19,9% (16,6% în februarie).

– AUR suferă un recul coborând la 18,9% (22,4% în februarie)

– USR stagnează, înregistrând 10,8% din opțiuni (10,3% în februarie).

275061615 4621281214649289 1759842413338058178 n

PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior invaziei rusești din Ucraina. Creșterea ușoară a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului care câștigă puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE. Scăderea ușoară a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media si adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid. Nu știm în acest moment dacă efectele războiului din Ucraina asupra intenției de vot sunt temporare, datorate contextului emoțional sau ele se vor adânci. În mod cert, modul în care partidele aflate la putere vor gestiona imensele provocări de securitate, dar si socio-economice, vor influenta puternic opțiunile electorale. La fel cum poziționarea partidelor de opoziție față de agresiunea Rusiei și consecințele acestei invazii pentru securitatea si calitatea vieții în România vor avea efecte asupra intenției de vot”, spune Remus Ștefureac, director Inscop Research.

Sondajul INSCOP MONITOR, reprezentativ la nivel național, a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect inițiat de STRATEGIC Thinking Group/Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

George Simion, copreședintele AUR, se laudă că i-a scăpat pe români de restricțiile impuse de pandemie. Într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook, Simion susține că „AUR a reușit să facă ce a promis de la înființare”.De azi nu mai există nicio restricție. AUR a reușit să facă ce a promis de la înființare. Mergem până la capăt!”, scrie George Simion.

Postarea a stârnit rapid un val de reacții, majoritatea nefavorabile. De altfel, Simion s-a luat la harță și cu alți internauți:

raspuns

AUR a pierdut 3,5 puncte într-o lună după invazia Rusiei în Ucraina, potrivit unui sondaj INSCOP realizat în perioada 2-7 martie. Este pentru prima oară după alegerile parlamentare din 2020 când AUR își inversează tendința crescătoare din sondaje și scade în opțiunile de vot.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *