SONDAJ Inscop: 79% dintre români sunt de acord cu exploatarea rezervelor de gaz natural din Marea Neagră. Peste 61%, împotriva importurilor de gaz din Rusia

Majoritatea românilor sunt împotriva importului de gaze din Rusia și susțin că au o mare încredere în SUA. 77,6% dintre români (în scădere față de 85,8% în septembrie 2019) sunt de părere că este important (26,7%) și foarte important (50,9%) ca țara noastră să nu mai importe gaz natural din Rusia, conform Barometrului Securității Energetice, lansat miercuri.

61.3% dintre respondenți consideră că este necesar ca România să reducă rapid importurile de gaz din Rusia, în timp ce 26.6% își exprimă dezacordul, iar 12.2% nu știu sau răspund. Ponderea mai mică a celor care susțin reducerea rapidă a importurilor de gaz, comparativ cu cea a românilor care consideră important și foarte important ca țara noastră să nu mai importe gaz din Rusia este firească în condițiile în care o diminuare pe termen scurt a importurilor, fără acoperirea deficitului din producția internă, ar afecta inevitabil aprovizionarea. Totodată, puțin peste jumătate dintre respondenți (52.2%) sunt de acord cu afirmația „Rusia folosește livrările de gaz către UE ca să își impună voința în politica externă”, în timp ce 26.6% își exprimă dezacordul. Procentul non-răspunsurilor este 17.8%.

Peste trei sferturi dintre români (78.9%) sunt de acord cu exploatarea rezervelor de gaz natural din țărmul românesc al Mării Negre (în ușoară creștere față de 75.6% în septembrie 2019), 16.7% își exprimă dezacordul și 4.4% nu știu sau nu răspund. Analiza socio-demografică arată că există un acord mai ridicat față de exploatarea gazelor din Marea Neagră în rândul următoarelor categorii de populație: bărbați, cei cu vârsta cuprinsă între 30-44 de ani și cei peste 60 de ani, cei cu un nivel de educație mai ridicat, cei inactivi pasivi, locuitorii din mediul urban.

Deblocarea proiectelor de exploatare a gazelor de la Marea Neagră pentru a ajuta la relansarea economiei românești afectate de epidemia de coronavirus este apreciată de 88.4% dintre respondenți ca fiind foarte importantă (57.3%) și importantă (31.1%). Doar 6.5% dintre cei chestionați consideră deblocarea proiectelor offshore neimportantă, iar 2.4% deloc importantă. Nu știu sau nu răspund 2.6%. Potrivit analizei socio-demografice, deblocarea proiectelor de exploatare a gazelor de la Marea Neagră este apreciată ca fiind foarte importantă cu precădere de către cei peste 60 de ani, cei cu educație medie, cei inactivi pasivi, locuitorii din mediul urban și cei din regiunile Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Nord Vest.

La întrebarea „Statul român deține zăcămintele de gaz de mare adâncime în largul Mării Negre, dar nu are resurse financiare suficiente și nici tehnologia pentru a exploata singur aceste resurse. În lumina acestor informații, vă rog să indicați cu care dintre următoarele afirmații sunteți mai degrabă de accord?”, aproape jumătate dintre cei chestionați (48.7%) au ales aserțiunea „Pentru a încuraja companiile private să investească în exploatarea gazelor de la Marea Neagră, statul român ar trebui să adopte un nivel al taxelor similar cu media europeană”. Pe de altă parte, aproape o treime dintre respondenți (32.6%) au ales aserțiunea „Statul român ar trebui să păstreze actualul nivel al taxelor, chiar dacă în acest fel companiile private nu vor mai investi în exploatarea gazelor de la Marea Neagră”. Procentul non-răspunsurilor este 18.8%. Analiza socio-demografică arată că tinerii, cei cu educație mai ridicată, gulerele albe sau gri, cei din urbanul mare, cei care lucrează la privat și au un venit peste 2000 ron cred într-o măsură mai mare decât celelalte categorii că statul român ar trebui să adopte un nivel al taxelor similar cu media europeană.

Întrebați cine cred că va avea de câștigat dacă gazele descoperite în Marea Neagră nu vor fi exploatate în următorii ani, 35.5% dintre respondenți menționează Rusia (în scădere față de 50.1% în septembrie 2019), 19% Romania (nivel similar cu septembrie 2019), 10.7% Europa (nivel similar cu septembrie 2019), 7.8% SUA (în ușoară creștere față de 5.4% în septembrie 2029). Puțin peste un sfert (26.9%) nu știu sau nu răspund. Analiza socio-demografică relevă că cei care cred că Rusia va avea de câștigat dacă resursele offshore nu vor fi exploatate sunt mai degrabă: persoane cu vârsta peste 30 de ani, cu un nivel de educație ridicat, gulere albe sau inactivi pasivi, cu venit peste 2000 lei, locuitorii din urbanul mare, respectiv regiunea Sud-Est și Vest. La polul opus, printre cei care cred într-o măsură mai mare decât celelalte categorii că România ar avea de câștigat în cazul în care resursele din Marea Neagră NU ar fi exploatate se remarcă tinerii, cei cu educație scăzută, inactivi potențiali activi, cu venit redus.

91.7% dintre respondenți (în creștere ușoară față de 86.4% în septembrie 2019) apreciază că este important (26.5%) și foarte important (65.2%) ca țara noastră să utilizeze gazul natural de la Marea Neagră pentru extinderea alimentării cu gaz a populației.

Sondajul de opinie la nivel național a fost realizat de Inscop Research la comanda Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică din cadrul Institutului de Științe Politice și Relații internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Datele au fost culese în perioada 25 mai – 5 iunie 2020 pe un eşantion de 1050 subiecţi reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Conform sondajului de opinie, 61.7% dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită (în scădere față de 74.9% în septembrie 2019), în timp ce 27% sunt de părere că lucrurile merg într-o direcție bună (în creștere față de 17.4% în septembrie 2019). 11.2% nu știu sau nu răspund. Analiza socio-demografică: Tinerii sub 30 de ani, cei cu educație superioară, gulerele albe, cei cu venit peste 3000 ron, locuitorii din urbanul mare sunt în medie mai optimiști decât celelalte categorii în ceea ce privește direcția țării.

Românii sunt filo-americani și susțin Unirea cu Republica Moldova

În opinia a 57.3% dintre respondenți, aderarea la Uniunea Europeană a adus pentru România mai degrabă avantaje (în scădere față de 63.8% în septembrie 2019), în timp ce 33.3% sunt de părere că a adus mai degrabă dezavantaje (în creștere față de 27.7% față de septembrie 2019). 9.4% reprezintă non-răspunsurile. Aderarea la Uniunea Europeană este văzută ca o sursă de avantaje pentru România mai ales de către: cei sub 30 de ani sau peste 60 de ani, persoanele cu un nivel de educație mai ridicat și venit peste 3000 de ron, gulerele albe, angajații la privat, rezidenții din urbanul mare. Cei care cred că aderarea la Uniunea Europeană a adus pentru România mai degrabă dezavantaje sunt cu precădere: persoane cu vârsta între 30 și 59 de ani, cu un nivel de educație mai scăzut, cu venit sub 3000 ron, gulere gri, angajați la stat, rezidenți în urbanul mic sau rural.

64.6% dintre români (un procent similar celui din septembrie 2019) sunt de părere că alianța cu Statele Unite ale Americii este cea mai bună garanție de securitate pentru România, în timp ce 25.7% își exprimă dezacordul, iar 11.6% nu știu sau nu răspund. SUA este țara în care românii au cea mai mare încredere, cu 48.9% încredere multă și foarte multă, urmată de Germania cu 44.5%. 14.5% dintre respondenți declară că au încredere în Ungaria și doar 8.8% în Rusia. 69.6% dintre români consideră că relația cu Statele Unite ale Americii și cea cu Uniunea Europeană sunt la fel de importante pentru România. 24% sunt de părere că relația cu Uniunea Europeana este cea mai importantă relație de colaborare pe plan extern pentru România, iar 2% indică relația cu SUA. Procentul non-răspunsurilor este de 4.4%.

În opinia a 61.1% dintre respondenți, în ultimii ani, atitudinea liderilor politici ai Ungariei față de România a fost una mai degrabă ostilă, în timp ce doar 24% apreciază atitudinea acestora ca fiind mai degrabă prietenoasă. 14.9% nu știu sau nu răspund.

73.7% dintre cei intervievați susțin Unirea României cu Republica Moldova (în creștere față de 68% în septembrie 2019), în timp ce 22.7% se opun acestei idei. 3.7% nu știu sau nu răspund. Persoanele peste 45 de ani, cu un nivel de educație mediu, inactivi pasivi susțin Unirea României cu Republica Moldova într-o măsură mai mare decât celelalte categorii.

91.8% dintre participanții la sondaj declară că se simt mândri că sunt români (în creștere față de 80.9% în septembrie 2019), în timp ce 7% afirmă contrariul. 1.2% nu știu sau nu răspund. 88.8% dintre respondenți sunt de părere că România trebuie să protejeze drepturile minorităților naționale de pe teritoriul său (în creștere față de 79.7% în septembrie 2019), 9.5% au o opinie contrară. Nu știu sau nu răspund 1.7%.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *