Sondaj AVANGARDE: AUR a DEPĂȘIT USR-PLUS, „furându-i” o parte din electorat. „Poate ajunge pe LOCUL 2”

Încă un institut de sondare din România confirmă ascensiunea AUR. În exclusivitate pentru Ziare.com, sociologul Vladimir Ionas, de la Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, a dezvăluit că partidul condus de George Simion se poziționează pe locul 3 la intenție de vot, depășind astfel Alianța USRPLUS.

Pot confirmă faptul că AUR a depășit USRPLUS în sondaje. Nu pot spune momentan procente, dar într-adevăr, AUR este al 3-lea partid din România, după PSD și PNL. Nu este o diferența foarte mare între AUR și USRPLUS, dar a reușit să depășească în intenția de vot USRPLUS”, a declarat Vladimir Ionas.

Sociologul a explicat faptul că ascensiunea AUR în sondaje vine pe fondul încrederii tot mai scăzute pe care românii o au în partidele politice vechi. Potrivit lui Ionas, AUR reușește să rupă tot mai mult din electoratul USRPLUS, motiv pentru care Alianța înregistrează scăderi la intenția de vot.

Creșterea AUR vine strict pe lipsa de încredere a cetățenilor în politică. USRPLUS nu mai reprezintă acea noutate care i-a adus succesul în alegerile anterioare. AUR i-a luat acest loc. Prezența estimată la urne foarte scăzută reușește să facă AUR al 3-lea partid din România. În plus, AUR reușește ceva la care nu se așteptau foarte mulți: să rupă chiar din electoratul USRPLUS. O anumită parte a electoratului AUR se suprapune foarte bine cu electoratul USRPLUS, în special când vine vorba despre persoanele cu o educație superioară”, a detaliat acesta.

Nu este, însă, primul institut de sondare care confirmă ascensiunea fulminantă a AUR. Amintim că un sondaj de opinie realizat de INSCOP în luna martie anunță faptul că Partidul lui George Simion – Alianța pentru Unirea Românilor – a ajuns pe locul trei în intenția de vot a românilor. Concret: potrivit unui grafic din cercetare prezentat de șeful INSCOP, Remus Ştefureac, pe pagină să de Facebook, pe primul loc în opțiunile românilor se află PSD, cu 30,6%, urmat de PNL, cu 26.3% și AUR, cu 15.3%, urmat de Alianța USR-PLUS, cu 14.2%.

Amintim că AUR a reușit performanță de a depăși partide mai vechi că PRO România și PMP la alegerile parlamentare din decembrie 2021, obțînând un scor de aproape 10%, care i-a asigurat un loc în Parlamentul României.

„Aur poate ajunge chiar pe locul 2”

Contactat de Ziare.com, sociologul Gelu Duminică, profesor asociat al Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, a declarat recent că există mari șanse că partidul lui George Simion să devină a două forță politică din România la următoarele alegeri, și chiar să asistăm în viitor la un Guvern din care să facă parte și AUR.

Viitorul AUR depinde foarte mult de cei care sunt în spatele acestui partid, și nu mă refer la electori, ci la cei care au gândit această formațiune politică. Nu îl am în vedere pe domnul Târziu, Simion și cei care sunt în față. Din punctul meu de vedere, această formațiune politică are motorul în altă parte, dar nu aș putea să va spun unde. Însă, e cu totul în altă parte decât ceea ce vedem noi că leadership. Personal, cred că AUR va crește până la următoarele alegeri și va avea un rezultat bun. AUR va continuă să catalizeze toate nemulțumirile celor din societatea românească și a celor care experimentează lehamitea. Nu m-ar miră deloc că la următoarele alegeri AUR să devină chiar partidul numărul 2 în România, nu neapărat numărul 3. Totul este posibil (n.r – întrebat dacă am putea să asistăm la un Guvern cu AUR). Istoria ne-a demonstrat că, din păcate, lucrurile de genul acesta, pot fi posibile”, spune sociologul Gelu Duminică.

Sondajul realizat de Avangarde are urmatoarele rezultate :

PSD 36 %

PNL 23 %

AUR 15 %

USR Plus 14 %

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.