SONDAJ Avangarde: R. Moldova, considerată cel mai bun prieten pentru români

Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde în perioada 25-31 mai, românii consideră că cei mai importanți prieteni ai țării noastre sunt SUA (26%), Germania (19%) și Republica Moldova (10%). Important de precizat, însă, că 33% dintre românii intervievați au răspuns „nu știu sau nu răspund”. În ceea ce privește percepția privind dușmanii României, respondenții consideră că Rusia (24%) și Germania (10%) ocupă primele locuri, iar 51% au răspuns „nu știu sau nu răspund”.

sondaj

Totodată, 27% dintre români cred că faptul că Joe Biden e noul președinte al SUA reprezintă un lucru bun pentru România, iar 33% nici bun, nici rău. Dintre țările vecine, Republica Moldova e considerată cel mai bun prieten (45%), urmată de Bulgaria (11%) și Serbia (8%).

sondaj1

La întrebarea „Credeți că UE tratează cetățenii români în mod egal în comparație cu cetățenii altor state”, 48% răspund cu Nu, 29% cred că Da. Intrarea României în spațiul Schengen e considerată de 57% dintre respondenți o chestiune mai importantă decât ridicarea vizelor de către SUA (31%).

Dacă ar fi să opteze între apartenența la UE și Parteneriatul Strategic cu SUA, românii ar alege prima variantă (53%), și 19% a doua variantă. Dacă ar fi să aleagă între apartenența la UE și apartenența la NATO, 49% aleg UE și 23% aleg NATO. Dacă ar fi să aleagă între relații mai bune cu Rusia și relații mai bune cu China, 36% – prima variantă, 19% – a doua. 45% spun că nu pot alege.

Sondajul a fost realizat în perioada 25 – 31 Mai, pe un eșantion de 950 de persoane, prin metoda CATI (interviuri telefonice), cu o marjă de eroare de 3, 5%.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.