Solidari cu personalul din Justiție: angajații ANAF au PROTESTAT și la Constanța

Angajații Fiscului s-au solidarizat cu… grefierii. Pe fondul unei nemulțumiri în mai multe domenii de activitate din cauza anunțurilor tot mai negative ale Guvernului Ludovic Orban, personalul auxiliar, de specialitate din instanțe și parchete, alcătuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentariști, grefieri statisticieni și specialiști IT – care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de Justiție, sunt în grevă generală.

Acestora li s-au alăturat, vineri, angajații ANAF! Ca urmare a aprobării în ședința Guvernului României din data de 18 decembrie 2019 a proiectului de lege pentru modificarea OUG nr. 114/2018 privind unele măsuri fiscale și bugetare, ANAF a emis un comunicat de presă prin care anunță organizarea unui protest.

„Constatăm, din nou, lipsa de interes a Guvernului pentru dialog social atunci când se pun în discuție drepturile salariaților din sistemul de Justiție, măsurile nefiind discutate cu organizațiile sindicale și profesionale din sistem, cu atât mai mult, nu deținem nicio informație referitoare la draftul proiectului de act normativ. Văzând declarațiile reprezentanților Guvernului privind intenția de a reduce sporul pentru condiții periculoase şi vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenții în cazul în care va fi aplicabilă şi salariaților din sistemul de Justiție, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor și, implicit, diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 și 1000 lei, la salariul net. (…) În această situație, pierderea nu ar fi doar prin plafonarea acestui spor la 25% din salariul minim brut garantat în plată, ci și prin acordarea celorlalte două sporuri ale personalului din justiție în procent de doar 5% – spor suprasolicitare neuropsihică și spor confidențialitate (în prezent fiind plătite în procent de 15%, deși prin lege sunt recunoscute în procent de 30%), deci, o dublă scădere a salariului net cu alte sume cuprinse între 250 și 1000 lei. În această situație, pierderea nu ar fi doar prin plafonarea acestui spor la 25% din salariul minim brut garantat în plată, ci și prin acordarea celorlalte două sporuri ale personalului din justiție în procent de doar 5% – spor suprasolicitare neuropsihică și spor confidențialitate (în prezent fiind plătite în procent de 15%, deși prin lege sunt recunoscute în procent de 30%), deci, o dublă scădere a salariului net cu alte sume cuprinse între 250 și 1000 lei”, au transmis reprezentanții ANAF.

Astfel, vineri, grefierii și colegii lor au ieșit în faţa instanţelor şi au decis închiderea arhivelor și a registraturilor și suspendarea ședințelor de judecată. Aceasta reprezintă a doua formă de protest, urmând ca după reluarea activității instanțelor și parchetelor în ianuarie 2020 să fie întreruptă activitatea pe perioadă nedeterminată.

Totodată, vineri s-a alăturat protestului și personalul ANAF, iar zeci de angajați ai Fiscului constănțean s-au strâns la sediul de pe str. I.Gh. Duca, între 11:30 – 12:00.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *