Spread the love

Deputaţii au dezbătut şi votat miercuri un proiect de lege prin care soldaţii şi gradaţii profesionişti ar putea primi pensie militară. Concret, este vorba de o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale şi este iniţiată de şapte deputaţi PSD, respectiv: Dorel-Gheorghe Căprar (preşedintele Comisiei de Apărare a Camerei), Mihai Weber (preşedintele Comisiei comune pentru controlul activităţii SIE), Alexandru-Ioan Andrei, Vlad Bontea, Alexandru-Răzvan Cuc, Adrian Todor şi Florin-Dan Tripa. Conținutul acestui document se referă la pensia militară de stat la care trebuie să aibă dreptul soldaţii şi gradaţii profesionişti. Iniţiativa aleşilor PSD vizează modificarea şi completarea Legii nr. 384/2006 privind Statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti. Astfel, articolul 18 al acestui act normativ ar urma să se modifice şi să aibă următorul cuprins:

(1) Soldaţii şi gradaţii profesionişti au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii.

(2) Soldaţii şi gradaţii profesionişti, pensionari militari, cărora li s-a conferit Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru 15, 20, 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% din cuantumul pensiei, similar cadrelor militare, potrivit legislaţiei în vigoare”.
(3) Soldaţii şi gradaţii profesionişti beneficiază de încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii a activității pe care o desfășoară sau a locului de muncă unde lucrează, conform legislației aplicabile cadrelor militare în activitate.

În prezent, articolul 18 din Legea nr. 384 din 10 octombrie 2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti prevede:

(1) Vechimea în serviciu în calitate de soldat sau gradat profesionist este considerată vechime în serviciul militar şi se ia în calcul la stabilirea pensiei, conform prevederilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Soldaţii şi gradaţii profesionişti beneficiază de încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii a activităţii pe care o desfăşoară sau a locului de muncă unde lucrează, conform legislaţiei aplicabile cadrelor militare în activitate. Perioada în care soldaţii şi gradaţii profesionişti participă la misiuni în afara teritoriului statului român se consideră dublu la calculul vechimii în serviciul militar.

Iniţiatorii propunerii legislative doresc și modificarea mai multor articole din Legea nr. 573/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru ofițeri și funcționari și funcționari publici cu statul special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofițeri. Cea mai importantă modificare este adusă articolului 1 din prezenta lege și care ar urma să aibă următorul cuprins:

(1)Semnul onorific În Serviciul Patriei se conferă ofiţerilor, funcţionarilor publici cu statut special, cu grade profesionale echivalete cu gradele de ofiţeri şi preoţilor militari, din MApN, MAI, MJ, SRI, SIE, SPP şi STS care au 15, 20 şi 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale.
(2) Prevederile prezentei legi, referitoare la Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru ofițeri și funcționari și funcționari publici cu statul special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofițeri, se aplică, în aceleași condiții, și personalului contractual care ocupă funcții de preot militar.

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că în prezent există o serie de diferenţe între drepturile celor două categorii de personal – cadre militare, respectiv soldaţi şi gradaţi profesionişti şi că modificările propuse sunt menite să asigure cadrul legal necesar implementării măsurilor ce se impun pentru creşterea atractivităţii profesiei militare, extinderea bazei de selecţie şi motivarea personalului existent.

„Demersul nu implică alocarea de fonduri suplimentare în perioada 2017 – 2020 întrucât beneficiarii Semnului onorific În serviciul patriei prevăzuți de acest proiect vor valorifica acest drept la momentul ieșirii la pensie, care se va produce din 2021, când se vor face și primele alocări bugetare”, se mai arată în expunerea de motive.

Proiectul de lege a fost adoptat miercuri în Camera Deputatilor, în calitate de prim for sesizat, cu 230 de voturi „pentru“, 33 – „contra“ și 11 abțineri. Inițiativa a fost trimisă la Senat, în calitate de for decizional. Dacă va trece cu brio și de votul senatorilor, lucru care ar trebui să se întâmple până în 7 mai 2018, proiectul va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *