Spread the love

Propunerea legislativă privind posibilitatea societăţilor comerciale cu capital integral privat de a acorda al 13-lea şi al 14-lea salariu a fost înregistrată recent la Camera Deputaților și propune „sprijinirea capitalului autohton, dar și creșterea veniturilor salariale și, implicit, a calității vieții salariaților din mediul privat românesc”.

Dincolo de inițiativa lăudabilă a celor 31 de deputați și senatori liberali, (printre care și deputatul constănțean Robert Boroianu) este interesant de văzut cum se vor înghesui companiile sau firmele private să acorde aceste facilități financiare propriilor angajați. Pe de altă parte, fiind inițiativă a opoziției, cele mai mari șanse sunt ca propunerea să fie respinsă, după rețeta de la prima cameră sesizată, Senatul.

În sistemul economic cu capital privat din România muncesc aproximativ 3,7 milioane de angajați.

„Realitatea arată că această forță de muncă bine pregătită, negăsind în România condițiile de viață, atenția din partea autorităților pe care le-ar fi meritat, este din ce în ce mai tentată de a părăsi țara și a merge să lucreze în diferite state europene și nu numai. Statul român face foarte puțin, poate chiar nimic, pentru a împedica această stare de fapt și a menține în România forța de muncă bine pregătită. Societățile private se confruntă din ce în ce mai des cu situația de a nu găsi forță de muncă specializată, care să asigure funcționarea activității. Sunt angajate persoane care după câteva luni de activitate în care se specializează în cadrul firmei, pleacă în afara țării, iar firma care a cheltuit cu formarea personalului trebuie să găsească pe altcineva și să o ia de la capăt cu pregătirea personalului, fapt care produce mari disfuncționalități în activitate”, se arată în expunerea de motive a parlamentarilor liberali, care propun astfel posibilitatea mediului privat de a stimula angajații prin acordarea către salariați al celui de-al 13-lea și al 14-lea salariu.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat pe 12 martie a.c., în prezent, este trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, iar comisia pentru buget și comisia pentru muncă trebuie să emită raportul până pe 5 aprilie.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *