Socialiștii europeni, în plină ASCENSIUNE la nivel european

Socialiștii europeni trec printr-un final de an 2021 bun la nivelul continentului. Dacă popularii europeni se află pe un trend descendent și trec printr-un moment de cumpănă la nivel european, despre socialiști putem spune exact contrariul:

Ascensiunea socialiștilor europeni

După ce au trecut printr-o perioadă dificilă în ultimii ani ca urmare a ascensiunii formațiunilor politice anti-sistem, socialiștii europeni au reușit treptat să recapete terenul pierdut. Aceștia se află pe val în mai multe state importante ca mărime în Uniunea Europeană. În primul rând, în Germania, țara care furnizează o cotă semnificativă din numărul total de parlamentari socialiști, SPD s-a impus în alegerile pentru Bundestag, devansându-i pe creștin-democrați. Victoria SPD în alegeri va duce la formarea unei coaliții politice în jurul social-democraților din care vor face parte cel mai probabil și ecologiștii și liberalii, adică o coaliție minimal câștigătoare. În acest context, Olaf Scholz ar putea deveni viitorul cancelar al Germaniei, înlocuind-o pe Angela Merkel la cârma țării. Mișcarea ar putea avea repercusiuni peste tot pe continent. În orice caz, victoria SPD din alegeri a pus capăt unei perioade de dominație a CDU și a marcat totodată declin partidelor anti-sistem precum AfD.

În Spania, un alt stat important ca mărime, socialiștii se află la putere încă din 2018. Premierul Pedro Sánchez este și actualul secretar general al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE). Sánchez a ajuns la putere în vara anului 2018, printr-o mișcare istorică, după ce PSOE a depus o moțiune de cenzură împotriva fostului premier Mariano Rajoy. Moțiunea a trecut cu 180 de voturi „pentru”, 169 „împotrivă” și o abținere. Potrivit Constituției spaniole, liderul partidului care depune moțiunea de cenzură devine automat premier, dacă șeful Guvernului în funcție la momentul respectiv este demis.

În Portugalia, Partidul Socialist se află și el la putere, iar liderul acestuia António Costa este premier din 2015. Acesta a rezustat cu brio inclusiv perioadei de pandemie și a condus  o campanie de vaccinare eficientă care a dus la imunizarea completă a peste 86% din populație. În Italia, Partidul Democrat se află și el la putere sprijinind o coaliție largă din care mai face parte și celălalt partid de stânga, Partidul Socialist Italian (PSI). În Belgia, Partidul Socialist al lui Paul Magnette se află și el la putere într-o coaliție politică. În statele nordice, Danemarca, Suedia și Finlanda, stânga se află la putere. În Danemarca Partidului Socialist Danez este condus de Mette Frederiksen, cea care ocupă și funcția de premier din iunie 2019. În Suedia, Stefan Löfven este președintele Partidului Social Democrat Suedez și premier al Suediei din 2014, iar în Finlanda Sanna Marin, liderul Partidului Social Democrat ocupă funcția de premier din decembrie 2019.

Din listă nu ar trebui să facă excepție nici unele state precum România, acolo unde PSD, deși se află în opoziție, se bucură de un val mare de simpatie în sondajele de opinie, cu mult peste forțele politice care au asigurat guvernarea până în prezent. Per total, peste tot în Europa, social-democrații se află pe un trend ascendent care ar putea continua și în perioada următoare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.