Social-democratul Mircea Drăghici, validat ca președinte al AEP. Centrul pentru Resurse Civice: „Lupul paznic la oi! Solicităm retragerea propunerii!”

Conducerea social-democrată a validat, marți seară, în ședința Comitetului Executiv Național, numirea lui Mircea Drăghici în funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente. Drăghici este trezorierul PSD dar și inițiatorul modificării legii finanțării partidelor politice, lege prin care s-a majorat excesiv sumele acordate de stat formațiunilor politice. De asemenea, Drăghici a fost propunerea PSD pentru preluarea șefiei Ministerului Transporturilor.

CITEȘTE ȘI:

Odată validat pentru președinția AEP, Drăghici, fidel președintelui PSD, Liviu Dragnea, urmează să demisioneze din funcția de deputat dar și cea de trezorier al partidului.

Șefia AEP a rămas vacantă după demisia lui Daniel Barbu, care intenționează să candideze la alegerile europarlamentare. 

CITEȘTE ȘI:

Validarea lui Drăghici a determinat mediul civic să acționeze virulent, cum ar fi Asociaţia CIVICA, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul Român de Politici Europene, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse pentru participare publică, Expert Forum, Freedom House, Frontline Club, Forum Apulum, Funky Citizens, Geeks for Democracy sau Centrul pentru Resurse Civice.

Aceste organizații propun retragerea lui Mircea Drăghici de la șefia AEP, întrucât este „o persoană cercetată penal” și, astfel, s-ar putea ajunge la „pierderea credibilității instituției”.

„Considerăm că AEP a realizat pași semnificativi în transparentizarea procesului electoral, inclusiv prin introducerea sistemului SIMPV, dar și prin măsuri care au legătură cu finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. Pentru ca acest progres să continue, la conducerea instituției trebuie numită o persoană asupra căreia să nu planeze suspiciuni de utilizare ilegală a fondurilor publice și care să poată susține în continuare procesul de transparentizare a modului în care se realizează finanțarea partidelor politice. Acest fapt este și mai important dacă luăm în calcul majorările semnificative ale cuantumului subvențiilor către partidele politice. Reamintim că o lege inițiată de dl. Drăghici a majorat valoarea pentru subvenții în 2018, specificând că suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Spre exemplu, în februarie 2019 subvenția a fost de 13.3 milioane de lei comparativ cu 3.8 milioane de lei în februarie 2018. Totodată trebuie observat că poziția ocupată de domnul Mircea Drăghici până în momentul de față, aceea de trezorier al Partidului Social Democrat, îl plasează într-un potențial conflict de interese dacă va fi numit în funcția de președinte AEP. Domnia sa va fi chemat să coordoneze operațiuni de transparentizare pentru fondurile publice pe care tot dânsul le-a gestionat în anii anteriori. În plus, poate plana o suspiciune în situațiile în care se vor discuta acțiuni ale Partidului Social Democrat în campaniile electorale, dat fiind faptul că Mircea Draghici a fost implicat până la nici 3 luni înaintea alegerilor în strucurile executive ale partidului, cu rol semnificativ in planificarea campaniilor electorale. Reamintim și că în următorii 2 ani în România se vor derula patru rânduri de alegeri, iar rolul AEP este unul semnificativ în desfășurarea optimă și credibilă a acestora, întrucât va gestiona verificarea fondurilor utilizate în campanie și decontarea acestora, după caz. În acest context, solicităm Partidului Social Democrat să retragă această propunere. Solicităm, de asemenea, tuturor partidelor parlamentare să identifice candidați fără probleme de credibilitate, care pot contribui la dezvoltarea funcționării instituției publice și la transparentizarea proceselor electorale”, au precizat reprezentanții asociațiilor menționate.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *