Soarta voucherelor de vacanță, la dispoziția deputaților

Angajaţii din instituţiile publice pot primi vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei o singură dată, potrivit Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.46/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.8/2009, adoptată recent de Senat și care a fost înregistrată la Camera Deputaților. Astfel, autorităţile publice locale şi centrale vor acorda angajaţilor din sistemul public central sau local, pentru perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, o singură indemnizaţie sub formă de vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei. De asemenea, tot Camera Deputaților trebuie să se pronunțe și în privința Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2017 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

În privința primului proiect legislativ, se stipulează faptul că „obiectivul Guvernului este să oprească exodul forței de muncă din domeniul turismului către alte state din relativa vecinătate a României, stimulând acest domeniu prin acordarea unui tichet de vacanță pentru angajații din sistemul public”, iar „impactul direct și efectiv în economie (este de) aproximativ 400 milioane euro acordate sub forma unor vouchere celor aproximativ 1,2 milioane de persoane angajate în sistemul bugetar. (…) Mai mult, estimarea contribuției actuale a veniturilor din sectorul turismului la bugetul de stat este de aproximativ 1,5% din PIB, prin această măsură se preconizează creșterea semnificativă a acestei ponderi”.

Totodată, angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale sau cu reprezentanții salariaților.

Proiectul a fost adoptat pe 16 octombrie a.c. de Senat și a fost înregistrat pe 23 octombrie la Camera Deputaților, în prezent fiind trimis pentru raport la comisiile permanente, termenul fiind 7 noiembrie. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Cel de-al doilea proiect, referitor la activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, reliefează faptul că piața românească se află într-o competiție directă cu celelalte state UE, agențiile de turism fiind astfel obligate să se adapteze cerințelor consumatorilor și să lanseze pe piață produse de calitate, la prețuri competitive în raport cu agențiile de turism din spațiul economic european.

„S-a constatat tendința agențiilor de turism de tip detailiste de a comercializa servicii turistice directe către consumatori, pentru a răspunde solicitării turiștilor intrați în agenție, deși legislația în vigoare nu permite desfășurarea acestei activități pentru agenții, cu atât mai mult cu cât este realmente în detrimentul agențiilor de turism touroperatoare. La începutul perioadei de referință existau peste zece companii de asigurare care furnizau pe piață polițe de asigurare în caz de insolvabilitate sau faliment. În ultimii ani, mai mult de jumătate dintre acestea au retras de pe piață produsul, fiind considerat riscant și ineficient”, se arată în expunerea de motive a Guvernului.

Astfel, Executivul intenționează să creeze „cadrul legal pentru posibilitatea oricărei agenții de turism de a comercializa pachete de servicii turistice sau componente ale acestora către consumatorul final, fie în calitate de organizator, fie în calitate de intermediar al unei agenții de turism organizatoare. (…) Se elimină incertitudinea turistului, că serviciile oferite de către agenția de turism parte contractantă exced cadrului legal de reglementare”. Totodată, în ceea ce privește „întărirea disciplinei asupra activității de comercializare a pachetelor turistice”, Executivul impune aplicarea unor măsuri, precum mărirea cuantumului amenzii de 5 până la 10 puncte, față de cel actual cuprins între 400 și 1000 lei.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 11 octombrie a.c. și a fost înregistrat la Camera Deputaților șase zile mai târziu, în prezent fiind trimis pentru raport la comisiile permanente, unde termenul final este marți, 31 octombrie.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *