Spread the love

În perioada 16-19 februarie 2020, în București, se desfășoară Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, în cea de-a XXIII-a sesiune ordinară, precum și Consiliul director în ședință ordinară pe semestrul I/2020. În cadrul discuțiilor de luni, au mai participat și premierul desemnat Ludovic Orban și președintele României, Klaus Iohannis, care au lăsat o profundă amprentă politică, deși reuniunea a fost strict legată de administrația publică locală.

ACoR reunește peste 2.000 de primari din toată țara și la evenimentul de la București participă peste 550 de primari de comune. Adunarea Generală are ca temă „Satul românesc, parte integrantă a ruralului european” și, printre participanți, se regăsește și primarul comunei constănțene Siliștea, Mihai Soare. Comunele constănțene se confruntă cu o nouă problemă, odată cu desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții. O mulțime de proiecte au fost începute prin acest program de finanțare, înființat de Liviu Dragnea, care acum bat pasul pe loc și primarii riscă să nu le ducă la bun sfârșit.

CITEȘTE ȘI:

„S-a discutat despre mai multe nu doar despre FDI, dar la FDI sunt probleme mari pentru că suntem mulți primari care am început deja proiectele. Și la noi la Siliștea eu am început deja licitația pentru ultima parte de asfaltare, nu vreau să mai pierd timpul, un rest de 4 km pe care îi am pe FDI, cu podețe, cu canale pentru scurgerea apei, cu tot ce trebuie. Am ajuns la concluzia că vom da guvernul în judecată dacă rămânem cu proiectele așa, oricare ar fi acest guvern, pentru că noi avem contract cu statul român nu cu guvernul Orban, pe care l-am numit azi interimar-demis, nici noi nu mai înțelegem cum e. În rest, s-a discutat despre atragerea de fonduri europene și, nu știu, e nebunie la noi în România, probabil e nevoie de un corp de specialiști, se oferiseră polonezii, pentru că la noi procedurile – interne în special – sunt greoaie. În trei ani se pot modifica multe în implementare și ne blocăm din cauza asta de multe ori. Și cele mai multe dificultăți sunt întâmpinate de localitățile care au sub 2.000 de locuitori, pentru că se încadrează cu greu în punctaje. Apoi, referitor la școlari, se vorbește de programul acesta pilot „masă caldă pentru fiecare elev”, eu am deja un program de after school pe fonduri europene în derulare, ar trebui extins, aplicat în toată țara, copiii mai socializează, părinții își pot rezolva treburile pentru că putem să îi ținem pe copii până seara la program. Să fim serioși, biscuiții ăia pe care îi primesc acum sunt niște mizerii, doar mărul să zicem că e bun, dar o masă caldă e altceva”, a spus primarul Mihai Soare, pentru TOMIS NEWS.

În cadrul Adunării Generale, ACoR îşi propune să identifice, împreună cu invitaţi de rang înalt de la nivelul autorităţilor centrale, cauzele ce determină decalajele dintre mediul rural şi cel urban şi să stabilească măsurile ce se impun pentru diminuarea acestor discrepanţe.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *